Yogin Miso Madhav

Hej Mikael berätta, vem är du?

Någon sa en gång till mig “You are 50% insane and 50% brilliant” En annan nära vän som arbetar som psykolog sa under ett retreat vill höll tillsammans helt plötsligt: “Jag har hittat ditt syndrom – det kallas extremist” Jag vet inte om det berättar mycket om vem jag är, men jag vet att jag alltid har sökt efter “kickar” på olika sett och vis, och att det många gånger innebär att jag bryter normer och pushar på gränser. Har också tendens att ge allt mitt fokus till det som intresserar mig och nöta på som bara den.

Miso ursikt

Vad tränar du, varför och hur många dagar i sträcka har du mediterat och Yogat?

Om man tittar på Patanjalis beskrivning av Ashtangha Yogans “Eight Limbs of Yoga” så är det en ganska bra beskrivning av vad jag praktiserar. Det är ett system att rena kroppen och sinnet, ta kontroll över sinnet och rikta det in i kärnan av ens egna känsla av att existera, med målet att förena ens lilla “Jag” med det universella “Jaget”, lösas upp till att bli allt helt enkelt. Det är en lära som är över 7000år gammal, och kallas Tantra(har inget med samlag att göra egentligen) Den innefattar att leva ett moraliskt liv (yama and niyama) Göra fysiska positioner för att rena och stärka kroppen (Asanas) Kontrollera och absorbera livsenergi (Pranayama) och framförallt meditationstekniker som renar våra chakras och fokuserar sinnet (Dharana, Dhyan) Målet heter Samadhi Jag har mediterat varje dag i tio år, och gjort yoga asanas 9/10 dagar under de senaste åtta åren. Min dagliga rutin har varierat mycket under åren. När jag var som mest extrem mediterade jag 6 timmar i sträck varje morgon, och gjorde en timmes yoga after det. En standardrutin som jag ofta kommer tillbaka ser ut ungefär såhär: 04.45 Gå upp, ta kalldusch 05.00-05.20 Kiirtan(mantrasång) 05.20-07.00 Tyst meditation 07.00-07.30 Kaoshikii och Tandava (Yogiska danser, väldigt fysiska) 07.30-08.10 Yoga Asanas 08.10-08.30 Läsning av Spirituella böcker 8.30-09.00 Frukost (Supersmoothie!)

Vad krävs för att hålla en sådan rutin? Har du något tips till någon som vill starta en ny rutin?

Mitt bästa tips för den som vill meditera varje dag är: Ät inte Mat om du inte har mediterat, även om det är bara fem minuter. Regelbundenhet är nyckeln, att göra det varje dag med full bestämdhet oavsett vad! Vi glömmer inte att äta, våran kropp påminner oss om att vi måste äta, men att göda oss spirituellt måste vi själva påminna oss om, och det är en symbolisk handling i sig att prioriterar sin Ande före sin fysiska kropp, något som påverkar sinnet och livet i sig enormt mycket till det bättre.

Miso Gitarr

Du är en fantastiskt dedikerad Yogi. Kan du berätta varför du började med Yoga och hur din resa har sett ut?

Det har varit en enormt lång och händelserik resa som jag skulle kunna skriva en hel bok om. Sen jag var liten pojke har det mystiska och ockulta alltid varit något som jag har varit dragen till. Under mina tonår satt jag o spelade TV- och Dataspel enormt mycket. Efter gymnasiet satt jag och spelade hela nätterna och sov hela dagarna, jag började känna att mitt liv var meningslöst, och längtade i djupet av mitt hjärta efter att göra något vettigt med min tid. En dag nådde jag botten och fick i en se mitt liv i panoramavy flasha framför mina ögon, jag insåg att jag inte kan slösa någon tid mer. Dagen efter började jag aktivt kämpa för att må bättre fysiskt, psykiskt och andligt. Genom meditation, jogging, bättre mat etc. Jag skaffade jobb och flyttade hemifrån, och efter ett tag började jag söka mer intensivt efter att hitta människor som kunde inspirera mig och lära mig mer om det andliga. I mitt sökande fann jag en man som kallade sig Dadaji och var Yogamunk från indien, jag tyckte han var coolast i världen. Han lärde mig enormt mycket, och en dag bestämde jag mig själv för att bli Yogamunk…. något som höll i ungefär fyra år. Det har vart en väldigt insiktsfull resa, och jag inser att det viktigaste är att jag alltid håller kvar vid min meditation, min resa inåt. Oavsett hur dom yttre omständigheterna ser ut, vare sig jag spelar rollen som munk, affärsman, pojkvän, sjukling, dåre, geni, eller vad det nu än kan vara….

Vad engagerar dig?

Kreativitet, dans, musik, sång, nyttigheter, kärlek!

Om allt var möjligt vilka tre saker skulle du göra då?

Göra världen till ett paradis för all varelser, där vi alla hjälper varandra!

Vilka morgon, dags och eller kvällsrutiner får dig att vara på topp?

Upp tidigt!!! gärna innan kl 05.00, då känner man ingen stress och kan genomföra alla sina träningsformer fullt ut. En bra rutin i kombination med bra mat kan verkligen få mig att känna fullkomlig extas och enorm kraft.

Berätta om en eller flera person som inspirerar dig?

Min spirituella mästare Shrii Shrii Anandamurti. Han dikterade över 200 böcker, med praktiska lösningar på i princip alla världens problem. Han komponerade även över 5000 sånger med enormt vackra texter och melodier. Utöver det startade han rörelsen Ananda Marga som har spridit sig över nästan alla länder i hela världen. Genom den har miljontals människor lärt sig meditation, yoga och blivit inspirerade att hjälpa världen på alla sett och vis den kan behöva.

Kan du dela med dig av en utmaning som gjorde dig starkare och hur det påverkar dig idag?

När jag blev så sjuk att jag i princip dog och låg på sjukhus i 2månader med dropp. Jag kunde inte ens lyfta mitt eget täcke, så svag var jag. Jag nådde en botten som var så djup och smärtsam, bortom min vildaste fantasi. Att ta mig tillbaka från den botten och bli starkare än nånsin: både mentalt och fysiskt.

Vad har fått dig att tro på din kraft?

Ibland får man hjälp av andra, ibland kommer det inifrån. I grund och botten handlar det bara om bestämdhet, att inte ge upp oavsett vad.

Varför gillar du Go For Life superfoods och vad har du för favorit?

Jag har ätit Go For Lifes superfoods i nästan fyra år, och jag tycker alltid att det gett mig bra energi!

Vad är ditt favorit recept med Superfoods?

Blanda: Citron, ingefära, honung, Maca, spirulina, vetegräs, camucamu, acai, gojibär, bipollen och salt! Smakar gott, och ger väldigt bra energi, speciellt mentalt. Brukar känna hur det går rakt upp i hjärnan.

How do you go for life?

I sing Baba Nam Kevalam every day!

Berätta gärna något annat spännande om dig själv.

Jag gick från att vara munk i skogen till att dansa på rejv och technoklubbar fyra nätter i veckan, men jag slutade aldrig meditera o yoga!

madhav

Mattias Fyrörn