Plantbased Ninja Johannes Ojanpera

Johannes Ojanpera
Johannes Ojanpera har en härlig energi och enorm närvaro från första gången jag träffade honom. Han utstrålar en lätthet i kroppen och har ett ödmjukt leende på läpparna.

 

Hej Johannes berätta, vem är du?

Jag är 24 år gammal och studerar för tillfället andra terminen av 3 år på GIH – Gymnastik & IdrottsHögskolan för att bli idrottslärare.

Jag är en mångsysslare enda in i benmärgen med ett starkt fäste i en idrottslig och hälsosam livsstil. För mig handlar livet om att röra på sig och utforska samt utveckla kroppens begränsningar i strävan efter att bli så bra man kan. Här ingår också en kost helt fri från köttprodukter och hälften av måltiderna även fria från mejeriprodukter. För mig handlar min det om att hitta en bra balans mellan kropp och sinne; mår kroppen bra mår sinnet bra.

Vad tränar du och varför?

Jag har ända sedan jag var 14 år hållit mig mer eller mindre aktiv och började då med Shaolin Kung Fu. Detta höll jag på med i ett par år innan jag skiftade till crossfit och longboard. I samma veva som detta började jag träna slackline – balanslina. Medan crossfiten endast vart en kortlivad karriär fortsatte jag med slackline och håller ännu på med detta.

Jag använder fortfarande vissa övningar från de gamla träningsformerna i min träning idag, där mycket dynamiska rörelser möter styrka, explosivitet och uthållighet. Jag gillar att använda kroppen som redskap i min träning istället för vikter, vilket fick mig vilja börja med klättring för ett par år sen.

Utöver detta gillar jag att dansa och så lär jag mig gymnastik både i skolan och på egen hand. Det är som sagt med en väldigt bred variation jag tränar och efter att jag vart aktuell i Ninja Warrior har det blivit desto mer fokus på greppstyrka, kroppsviktsträning med mycket dynamik samt hinderbanor.

Johannes Ojanpera Ninja
Johannes Ojanpera Ninja. Foto av Albin Händig

Johannes du är Ninja Warrior. Varför Gillar du ninja? hur tränar du och laddar med kost?

Det stämmer, ninjan från bandhagen. Jag gillar Ninja Warrior just för att det krävs så mycket mer av en utöver en estetisk snygg kropp eller extremt mycket muskler. Det är en bana som innehåller en väldigt bred variation av hinder i världsklass, där endast de som klarar av allt kan ta sig ända fram. Oberoende av hur långt de andra kommer ska jag ta mig så långt jag kan.

Personligen är jag inte så mycket av en tävlingsmänniska, men när det kommer till Ninja Warrior så tänds det en gnista som är svår att släcka. Det beror mycket på att man tävlar med varandra inte mot varandra, och dessutom får chansen att lära känna likasinnade människor.

Jag försöker hålla min träning så varierad jag kan, med fokus på kroppsviktsträning i olika former. Klättring, slackline, dans, gymnastik, hinderbana är det jag ägnat min tid åt senast. Något mer eller mindre varje dag, kanske två aktiviteter på en dag om jag har tur. Detta kräver såklart väldigt mycket energi och för att jag ska orka hålla mig på topp krävs det dessutom en del planering kring kosten.

Jag försöker alltid ladda upp inför dagen med en shot av vetegräs, nässelpulver och alger. Lägg till en smoothie med ett par bananer, hampapulver, gojibär, maca och guarana. När jag går i skolan försöker jag alltid ha med mig åtminståne en smoothie, ett par mellanmål och en stor matlåda, just för att enkelt kunna kontrollera så att jag får i mig tillräckligt med energi. Det är långa dagar med mycket träning, då gäller att alltid ligga på plus.

Du ser enormt rörlig ut på slacklinen men jag vet att det inte kommit gratis pga av din rygg. Kan du berätta hur du har klarat av den utmaningen och hur det påverkar dig idag?

Jag är stelopererad, men jag har heller aldrig riktigt förståt hur det känns att ha en hundra procent böjlig rygg. Inte heller aldrig känt något direkt handikapp när jag började träna, men man har det såklart alltid i bakhuvudet.

Att gå på lina kom från ingenstans, min vän introducerade en dag till mig på gymnasiet och jag vart helt tagen direkt. Nu har jag gått på lina i drygt 5 år och jag älskar det lika mycket idag. I och med att man har tränat i 10 år så blir slackline bara en annan träningsform man antar sig.

Balansen och kroppskontrollen man får slackline är otroligt bra för lära sig hantera sin kropp i olika situationer. Jag rekommenderar det starkt som en komplementär träningsform. Alla sinnen kopplas igång och man måste lära sig att hitta fokus och lugn.

Vad engagerar dig?

Jag har alltid vetat att jag är stelopererad och att man med tiden inte blir bättre om man inte försöker. Att röra på sig är vad kroppen är skapt till, och för mig är det en så stor del av livet. Jag har väldigt mycket energi som vill ut och att kunna hitta på nya sätt att utmana mig själv. Desto fler utmaningar ju roligare blir vardagen.

Det blir mycket att man tränar för att det är kul och kreativt. Nu när dessutom Ninja Warrior har kommit till Sverige är det på tiden att all ens träning äntligen får sättas på prov. Detta gör såklart också att man är desto mer dedikerad i träningen.

Johannes Ojanpera human flag
Johannes Ojanpera human flag Foto av Clément Morin

Om allt var möjligt vilka tre saker skulle du göra då?

Jag skulle se till att fattigdom försvann, att alla blev behandlade jämställt samt se till att bevara all regnskog och sluta upp att misshandla jorden.

Vilka morgon, dags och eller kvällsrutiner får dig att vara på topp?

Klorofyllshot bestående av alger, vetegräs och nässelpulver. Samt en redig frukost. Musik är något som går i ett, varje gång jag känner pulsen av bra musik är jag igång. Alltid ett mellanmål till hands, om man blir hungrig.

Berätta om en eller flera person som inspirerar dig?

Dalai Lama är en otroligt vis man som har mycket intressant att komma med.

Kan du dela med dig av en utmaning som gjorde dig starkare och hur det påverkar dig idag?

Steloperationen har fått mig att vilja prestera hårdare och vända mitt handikapp till en fördel.

Vad har fått dig att tro på din kraft?

Varje gång jag utför en aktivitet som gör mig exalterad blir jag bara mer sugen att göra det igen. Jag bevisar för mig själv att jag kan, oberoende av någon annan. Så länge som jag kan känna mig tillfredsställd och glad.

Varför gillar du Go For Life superfoods och vad har du för favorit?

Jag gillar både budskapet Go For Life sänder ut och deras fantastiska engagemang i växtbaserad mat och tillskott. Allt ekologiskt och raw är precis som det alltid ska vara. Plus stor variation att välja mellan. Några favoriter är hampapulvret och granatäppelkärnorna.

Kan du tipsa om ett recept du gillar?
En smoothie med ett par bananer, dadlar, chiafrön, granatäppelkärnor, maca och guarana.
How do you go for life?
I go where there’s happiness
Berätta gärna något annat om dig själv.
Jag gillar att spendera sena sommarnätter på rave ute i skogen.
Se mer av Johannes på  Instagram @PlantBasedNinja och på bana två på Ninja warrior 2016
Johannes Ojanpera mot toppen
Johannes Ojanpera mot toppen Foto av Albin Händig

Mattias Fyrörn