Superfoods för immunförsvaret

Superfoods för immunförsvaret

Det är verkligen inte lätt att hitta rätt i superfooddjungeln. Nya produkter och leverantörer dyker upp till höger och vänster och det är svårt att veta vem och vad man kan lita på.

Du kan lita på oss. Det kan vi garantera. Men trots att du hittat hit kanske du ändå känner dig vilse bland alla våra produkter. Vilka passar just dig, och vad vill du uppnå?

I den här artikelserien hoppas vi kunna hjälpa dig hitta precis vad du söker.

immunförsvar2

Den här gången rekommenderar vi superfoods för att stärka upp immunförsvaret.

Vi lever i ett stressamhälle. Undersökningar har visat att vi är mer upptagna än någonsin och försöker få mer uträttat än våra kroppar klarar av.

Det betyder att vi även är bräckligare än någonsin, trots motion och bra kosthållning. Stress och dålig sömn gör dig nämligen mer mottaglig för sjukdomar, så steg ett är att bygga upp kroppen från dess innersta kärna: immunförsvaret.

I den här artikeln har vi valt ut fyra av våra produkter som stärker upp ditt immunförsvar och skyddar din kropp mot både basilusker, stress och kalla vintrar.

Dessa är gojibär, nyponpulver, spirulina och baobab.

“Superbär” må vara överanvänt, men om något bär förtjänar det epitetet är det gojibär. Med sina fantastiska antioxidanta egenskaper och skyhöga vitaminhalter bombarderar de vår kropp med hälsofördelar. Vitamin A, som gojibär bär på i stora doser, är en nyckelvitamin för att vårt immunförsvar ska fungera bra. Detsamma gäller koppar.

Men gojibärs storhet stannar inte vid en innehållsförteckning. Otaliga experiment har gjorts där forskare gång på gång bevisat dess effekter.

I ett av dessa, utfört av en organisation i Arizona, fick 60 friska personer i åldrarna 55-77 dricka ett glas gojibärsjuice om dagen i en månads tid. Hälften av dem fick riktig gojibärsjuice medan den andra hälften fick ett placebosubstitut, och resultatet visade att de som fått den riktiga juicen inte bara stärkte sitt immunförsvar utan även sov bättre och kände sig allmänt piggare.

Men även på dessa breddgrader har det i årtusenden funnits ett bär som även det förtjänar att kallas superbär, nämligen nypon.

Nyponpulver innehåller den verksamma substansen gopo som verkar antiinflammatoriskt och cellskyddande. Nyponpulver är även mycket rikt på vitamin C och A, vilka båda stärker upp immunförsvaret – framför allt i kombination.

Forskare i Danmark har dessutom visat att nyponpulver fungerar fantastiskt mot artrit.

“Algkakan” spirulina var en hörnsten i aztekernas kost och chockade de spanska conquestadorerna. Dess starkt gröna färg kommer från klorofyll, som fungerar både som en detox samt har antiinflammatoriska egenskaper och är bra för tarmfloran.

Spirulina är även mycket rikt på järn och flera b-vitaminer, som tillsammans med klorofyllet och andra bakteriehämmande ämnen bygger upp ditt immunförsvar. Ett självklart val i den här artikeln, med andra ord.

Med ett c-vitaminvärde sex (!) gånger högre än en apelsin kan du nog även förstå varför baobab är ett minst lika självklart val. Den afrikanska superfrukten har blivit en favorit hos folk som tränar mycket eftersom den bibehåller immunförsvaret även under intensiv påfrestning.

Baobab är dessutom rikt på koppar, en annan nyckelingrediens för ett starkt immunförsvar, samt har med sin unika kombination proteiner och andra näringsämnen fått många forskare att rekommendera baobab i förkylningstider. Baobabpulver smakar dessutom till skillnad från vissa andra energipulver riktigt gott!

Det är fortfarande långt kvar till hösten och vintern, men börja att bygga upp din skyddsmur redan i dag! Ditt immunförsvar kommer att vara evigt tacksamt.

Beställ dina superfoods för ett starkare immunförsvar här:

gojibär

nyponpulver

spirulina

baobab


Källor:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19

857084

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22897500

http://www.nhs.uk/news/2008/05May/Pages/Rosehipforosteoarthritispain.aspx

http://www.naturalnews.com/041164_spirulina_superfood_supplements_immunity.html

https://www.sporthalsa.se/artiklar/daerfoer-aer-spirulina-sa-nyttigt

 

 

Daniel