Triphala (Eko & Raw)

60kr

För ganska exakt 2000 år sedan gav den berömde ayurvediske doktorn Charka sin diagnos till den utmattade kungen av Kushan (numera Kashmir) och skrev ut triphala. Kungen inte bara återhämtade sig utan levde till han blev 100. Triphala, som på sanskrit betyder “tre frukter”, har använts inom indisk läkekonst som förebyggande snarare än läkande medicin i tusentals år.

Storlek 90g

In stock

SKU: 7350047926171 Categories: ,

Triphala – “Trefrukten”, eller livets elixir om du så vill.

 

Hälsoeffekter av Triphala

De tre frukterna som utgör triphala är amalaki (som ibland kallas indiska krusbär), bibhitaki och haritaki. Amalaki har en c-vitaminhalt 20 gånger en apelsins samtidigt som den har en väldigt lång hållbarhet. Den kallas dessutom inom hinduismen för “livets elixir”. Bibhitaki och haritaki har antioxidanta egenskaper medan den senare även används som antibakteriell munskölj. Tillsammans utgör de en “livsgivande brygd”, som triphala kallas inom ayurvedisk medicin. Den används mer för att bygga upp hälsan och förebygga snarare än att bota sjukdomar. Därför fungerar den perfekt för dig som vill hålla kroppen i trim och bibehålla ett starkt immunförsvar.

Triphala sägs framför allt vara bra för matsmältningen, där den bidrar till friska tarmar och på så vis rensar kroppen från toxiner. Triphala ska även hjälpa vid hudåkommor, bibehålla normal synformåga samt främja blodcirkulationen.

Utvinning och historia om Triphala

Triphala nämndes i indisk litteratur redan för 3500 år sedan och har sedan dess använts flitigt inom den ayurvediska läkekonsten. Anledningen till att triphala kallas “livets elixir” är att amalaki enligt legenden härstammar från droppar av Amrit (“livets elixir”) som kom direkt från himlen. Haritaki anses helig i Tibet eftersom den ofta avtecknats i händerna på Bhaisajyagura, eller “Medicin-Buddhan” som han även kallas. Kombinationen av de tre frukterna har länge ansetts helig och sägs “nära dig som en mamma.” Ett känt indiskt ordspråk säger till och med: “Har du ingen mamma? Så länge du har triphala klarar du dig ändå!”

Triphalapulvret framställs genom att man blandar det torkade pulvret från de tre ovannämnda frukterna amalaki, bibhitaki och haritaki. Processen utförs av experter så att inga farliga ämnen ska leta sig in och bara de bästa frukterna väljs ut.

Användning och recept

Triphalapulver intas bäst i sin naturliga form och dosen kan variera mellan 1-2 teskedar i veckan till 1-2 teskedar om dagen (med en veckas paus varannan månad). Det rekommenderas att börja i små doser och sedan sakta öka. Det går även utmärkt att brygga te av pulvret eller varför inte blanda en Triphala Churna-drink? Till det behöver du ett glas varm mjölk, i vilket du häller en matsked honung och två matskedar triphalapulver. Toppa gärna med en pressad citron!

Brand

Näringstabell

 

% av RDI per 10 g
Energi (g.) 1198kJ/287kcal
Protein (g.) 3.9g
Kolhydrater 46.0g
varav sockerarter 10.3g
Fett (g.) 0.7g
varav fleromättat 0.5g
Fibrer (g.) 40.5g
Natrium (g.) 0.09g