Purple Corn (Eko & Raw)

48kr

Purple corn, eller maiz morado som den kallas i sitt hemland Peru, har använts både som föda och läkemedel i över 2500 år. Med sitt extremt höga antioxidantvärde fungerar det perfekt för att förnya dina celler samtidigt som det ger en välfylld påse kompispoäng till dig och din hälsa.

Storlek 90g

In stock

SKU: 7350047926164 Category: Tag:

Purple corn – Inkaindianernas antioxidantboost!

 

Hälsoeffekter av Purple Corn

På grund av sin höga dos antioxidanter – med över sex olika typer av antocyanin – är purple corn ett ypperligt tillskott för att bromsa åldrandets effekt på ditt utseende. Dina hudceller kommer att förnyas snabbare vilket motverkar rynkor och andra ålderstecken på huden. Dessutom har antioxidanter en vetenskapligt bevisad inverkan på ditt hjärta då de motverkar oxidativ stress och förbättrar dina kolesterolvärden. Purple corn är dessutom rik på vitamin B6 som brukar kallas “humörvitaminen” då den hjälper hjärnan att utvecklas som den ska samt bibehåller nervsystemets normala funktion.

Bland mineralerna är purple corn rikt på fosfor, magnesium, zink, koppar och mangan. Magnesium kallas ibland “mirakelmineralen” då den ger en livsgnista åt våra metaboliska funktioner samt lindrar trötthet och utmattning (bland mycket annat). Zink bidrar förutom med sina starka antioxidanta egenskaper till ett normalt immunförsvar medan mangan även det innehåller massor av antioxidanter samt bland annat bibehåller normal energiomsättning. Koppar bidrar bland annat till normal hår- och hudpigmentering medan fosfor bland annat bibehåller normala tänder och benstomme. Med andra ord är purple corn packat med hälsoeffekter av alla dess slag.

Utvinning och historia av Purple Corn

Purple corn har förtärts sedan Inkaindianernas tid i vad som i dag är Peru, och gavs ofta som offergåva till atleter innan de offrades till Inkagudarna. Det var även vanligt förekommande både bland Mayaindianerna (vars skapelsemyt förtäljer att de första människorna skapades från majskorn!) och aztekerna. Dess fräna lila färg får purple corn då den är rik på antocyanin. Det är detta, tillsammans med majsets höga fenolhalt, som ligger bakom det näst intill gigantiska antioxidantvärdet. Peruanerna har i tusentals år inte bara ätit majset utan även använt dess pulver som tillsats och färgämne i en mängd maträtter.

Purple corn odlas på cirka 3000 meters höjd men förekommer även i dalar, inte bara i Peru utan också i Ecuador, Bolivia, Chile och Argentina. Pulvret framställs genom att man krossar majset och häller av vätskan, och sedan låter det torka.

Användning och recept

Purple corn passar som supplement till de flesta juicer och energidrycker, samt fungerar utmärkt att blanda in i baksmeten till cup cakes, pannkakor, och andra läckerheter. Drinken “Chicha morado” och puddingen “Mazamorra morada” består båda av purple corn och har gjort stor succé på den peruanska marknaden. Rekommenderas!

Brand

Näringstabell

Källa till
Vitamin-B1
Källa till
Vitamin-B3
Betydande mängd
Vitamin-B6
Källa till
Kalium
Betydande mängd
Fosfor
Betydande mängd
Magnesium
Betydande mängd
Zink
Betydande mängd
Koppar
Betydande mängd
Mangan

 

% av RDI per 10 g
Energi (g.) 1523KJ/364Kcal
Protein (g.) 9g
Kolhydrater 76g
varav sockerarter 0g
Fett (g.) 5g
varav fleromättat 0g
Fibrer (g.) 8g
Natrium (g.) 0g
Tiamin (mg) 0.2 1.82%
Niacin (mg) 2.6 1.63%
Vitamin-B6 (mg) 0.5 3.57%
Kalium (mg) 381 1.91%
Fosfor (mg) 263 3.76%
Magnesium (mg) 110 2.93%
Zink (mg) 2.2 2%
Koppar (mg) 0.2 2%
Mangan (mg) 0.5 2.50%