Maquipulver (Eko & Raw)

240kr

Framställt från maquibären som växer i Chiles södraste bergstrakter är maquipulver med sin höga fiber-, järn- och kaliumhalt en riktig kraftbomb som gör sig perfekt i vilken energishake som helst. Dessutom smaker det utsökt.

Storlek 90g

In stock

SKU: 7350047926140 Category:

Maqui är en riktig kraftbomb när det kommer till antioxidanter – till och med acai ligger i lä!

Maquipulver är rikt på både vitamin A och C vilket bland annat bibehåller ett normalt immunförsvar samt lindrar utmattning och trötthet

Hälsoeffekter av maquipulver

Maqui är nästintill oöverträffat när det kommer till antalet antioxidanter, där även acai ligger i lä. Det innehåller till exempel tre gånger så många antioxidanter som björnbär och fyra gånger så många som jordgubbar. Därför är det ett ypperligt tillskott för att bromsa åldrandets effekt på ditt utseende. Dina hudceller förnyas snabbare vilket motverkar rynkor och annat. Dessutom har antioxidanter en positiv effekt på ditt hjärta då de motverkar oxidativ stress.

Maquipulver är rikt på både vitamin A och C samt mineralerna kalcium, järn och kalium. Vitamin A hjälper till att hålla dina celler oxiderade samt får ditt immunförsvars antiinflammatoriska egenskaper att fungera som normalt. Vitaminen är även viktig för en normal synförmåga, framför allt mörkerseende. Vitamin C bidrar också den till ett normalt fungerande immunförsvar samt lindrar utmattning och trötthet. Kalium hjälper bland annat till att sänka blodtrycket medan kalcium behövs både för benstommen och tänderna. Järn hjälper bland annat till att bilda röda blodkroppar samt att bidra till normal energiomsättning och kognitiv funktion.

Utvinning och historia av maquipulver

Mapucheindianerna i Chile hade maqui som essentiell ingrediens i sin dagliga kost och de sägs vara den enda obesegrade indianstammen i Sydamerika, trots att de slogs mot spanjorerna i 300 år. Huruvida deras stridsskicklighet och intagandet av maqui hade något samband låter vi vara osagt, men enligt legenden spelade bäret en viktig roll i indianernas “superkraft”.

Maquiplantan växer sedan många hundra år tillbaka i Patagonien i södra Chile, där Mapucheindianerna länge utnyttjat dess superbär. Plantan växer än i dag vilt (men odlas även på sina håll, oftast i mindre trädgårdar) eftersom området är så pass rikt på den. Bären liknar björnbär och får sin mörklila färg på grund av sitt höga antocyaninkoncentrat. Pulvret framställs genom att man frystorkar och sedan mal ner bären. Maqui kallas ibland även för chilienska vinbär.

Användning och recept

Med sin söta smak och skonsamma beblandning med andra frukter gör sig maqui perfekt som supplement (och smaksättare) till smoothies och energidrycker. Det fungerar även utmärkt till yoghurt och parfait, eller som komplement till morgonmüslin. Vill man göra sin dessert lite nyttigare går det även att blanda in pulvret i tårtsmeten eller varför inte i en vegansk ostkaka?

Brand

Näringstabell

 

% av RDI per 10 g
Energi (g.) 1584kJ/378kcal
Protein (g.) 7.1g
Kolhydrater 56.4g
varav sockerarter 37.6g
Fett (g.) 37.6g
varav fleromättat 1.5g
Fibrer (g.) 19.1g
Natrium (g.) 0g
  • Regnbågssmoothie med maquipulver

  • Maquitårta

  • Kokossmoothie med acai, maqui, maca och jordgubb