Lucuma (Eko & Raw)

70kr

Lucuma har kallats “Inkas guld” och haft en viktig roll i en rad sydamerikanska kulturer, inte bara som näringstillskott utan även i diverse religiösa ceremonier. Det är därför inte för inte som lucuma fått hela 26 byar döpta efter sig!

Storlek 90g

In stock

SKU: 7350047921282 Categories: , Tags: , ,

Lucuma med sitt låga glykemiska index är ett utmärkt sockeralternativ för diabetiker och personer som vill kontrollera sitt blodsocker

Högt blodtryck? Lucuma innehåller kalium som hjälper till att sänka ditt blodtryck

Testa att göra lucumaglass – en favoritsmak i Peru som dessutom är riktigt hälsosam

Hälsoeffekter av lucuma

Lucuma är full av näringsämnen och kan helt klart kallas för en superfrukt. Den är framför allt rik på järn och andra mineraler såsom zink och kalium, men innehåller även vitaminer och kostfibrer. Järnet hjälper till i bildningen av röda blodkroppar samt att bibehålla normal energiomsättning och normal psykologisk funktion. Zink bidrar bland annat till immunförsvarets normala funktion samt skyddar cellerna mot oxidativ stress. Det är även viktigt för kolesterolomsättningen. Kalium å sin sida hjälper bland annat till att sänka ditt blodtryck.

Till skillnad från andra sötningsmedel har lucuma ett lågt glykemiskt index och passar därför bra som sockeralternativ för diabetiker och folk som vill kontrollera sitt blodsocker på ett bättre sätt.

Utvinning och historia

Lucuma har en lång och riktigt spännande historia. I Chiles, Perus och Ecuadors högländer användes frukten flitigt både i handel och i diverse religiösa ceremonier. Även Inkariket brukade frukten, och det är från deras språk den fått sitt namn. Européerna noterade fruktens existens i diverse upptäcktsresor både på 1500- och 1700-talet, men det var inte förrän 1915 som den togs med tillbaka – då av amerikanerna, som hittade den i den gamla Inkastaden Ollantaytambo. Den har till och med kallats en av Inkarikets “förlorade grödor”. I dag är lucuma populär framför allt i Peru, där dess glassmak är mer omtyckt än jordgubb och vanilj!

Lucuma odlas under kontrollerade former och när frukten faller från träden plockas den upp och läggs i hö – detta eftersom den fortfarande är hård både på in- och utsidan. Efter ett tag har frukten mjukats upp och torkas nu i 45 graders värme innan den mals ner till ett finkornigt pulver och paketeras.

Användning och recept

Det finns lika många användningssätt för lucuma som det finns vattendroppar i Indiska oceanen. Eftersom frukten smakar så pass gott (den har bland annat liknats vid sirap, kola och vanilj) kan man strö pulvret på i stort sett vad som helst. Det fungerar såklart även utmärkt i morgonfilen eller valfri fruktsmoothie. Eller varför inte blanda in pulvret i din hemgjorda glass?!

Med sin söta smak är lucuma ett bra alternativ till socker, fritt från sockrets negativa hälsoeffekter.

 

Brand

Storlek

,

Näringstabell

Betydande mängd
Kalium
Betydande mängd
Järn
Betydande mängd
Zink

 

% av RDI per 10 g
Energi (g.) 1290 kJ 306 kcal
Protein (g.) 4g
Kolhydrater 57.3g
varav sockerarter 31.3g
Fett (g.) 1.1g
varav fleromättat 0.4g
Fibrer (g.) 25.9g
Natrium (g.) 0.1g
Kalium (mg) 760 3.80%
Järn (mg) 4 2.90%
Zink mg 2.8 2.80%

Reduce inflammation with Lucuma

Lucuma is a fruit found in the Andean valleys of Peru. The fruit is popular for the anti-inflammatory properties of its nuts. Studies suggest that Lucuma nuts contain fatty acids that can also accelerate the process of wound healing.

A 2010 study published in the Journal of Cosmetic Dermatology examined the effects of Lucuma nut oil on inflammation in addition to evaluating its effects on fungal and bacterial growth, healing of wounds and fibroblasts migration besides a range of other medical conditions. The highly scientific study comprised deep investigation of the chemical makeup of the Lucuma nuts oil and its effects on health factors mentioned above.

The study found that Lucuma nut oil is made up of a blend of fatty acids, more than 99 percent of which are characterized. Other nutrients found included linoleic acid, oleic acid, and palmitic acid in addition to others. The results indicated that Lucuma nut oil is effective in decreasing inflammation, promoting migration and reducing nitric oxide production. However, it was also found that Lucuma nut oil did not exhibit antibacterial or antifungal properties.

The study concluded that Lucuma nut is effective in skin regeneration, wound healing, skin care and anti-inflammation.

* Rojo LE1, Villano CM, Joseph G, Schmidt B, Shulaev V, Shuman JL, Lila MA, Raskin I.(2010). Wound-healing properties of nut oil from Pouteria lucuma [Abstract]. Journal of Cosmetic Dermatology, 9(3),185-95.

Source:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20883291

  • Lucuma- och mangosmoothie

  • Banan- och chokladglass med medjooldadlar

  • Tropisk vegan- och glutenfri smoothie i två lager