Kokosolja smakfri GOFL 500ml EKO

65kr

När smör ersattes av olivolja i stekpannorna trodde vi att toppen av hälsosam matlagning var nådd. Då kände vi dock inte till vad kokosolja med sina hälsosamma fetter ger dina köttbullar, laxfiléer och wokade. Kallpressad och ohärdad kokosolja är en av de nyttigaste oljorna som finns.

Storlek 500ml

In stock

SKU: 7350047926218 Category:

Hälsoeffekter av kallpressad kokosolja

Eftersom kokosolja till 90% är ett mättat fett har man tidigare trott att det inte varit bra för kroppen. Men kokosolja tillhör en typ av mättat fett som i stället är skonsamt för kroppen.

Den viktigaste komponenten i kokosoljans hälsoarsenal är laurinsyran. Laurinsyran i kokosolja har endast sin motsvarighet i bröstmjölk, där den ingår som livsviktig ingrediens. Laurinsyran är ett essentiellt näringsämne för såväl spädbarn som vuxna människor.
Kokosoljans fetter förbränns snabbt av kroppen på ett skonsamt sätt i jämförelse med andra fetter.

Utvinning och historia

Kokosnöten har haft en central roll i Tropikerna i över 4000 år. Och det inte bara som ingrediens i det karibiska köket, utan även inom läkekonsten. Alla delar av kokosnöten har nämligen använts både som medicin och skönhetsprodukter. När den brittiske sjöfararen James Cook seglade till diverse ögrupper i Stilla Havet noterade han att kokosolja hade en viktig roll i det dagliga livet. Under andra världskriget användes ibland kokosolja till soldater som låg i dropp på svåråtkomliga slagfält och räddade således liv.

I västvärlden råkade kokosoljan tidigare oförtjänt i vanrykte på grund av att man utförde tester med härdad kokosolja. Härdat fett är fett som på kemisk väg gjorts hårdare och vid härdning av olja bildas onyttiga transfettsyror. Det finns alltså både härdad och ohärdad kokosolja. Det vanliga kokosfettet som man köper i mataffärer är dessvärre härdat – om inte annat anges.

Kokosnötterna odlas under kontrollerade och naturliga former och handplockas när de nått mogen ålder. Därefter torkas de varsamt innan de kallpressas och förpackas i glasburkar. Kallpressningen garanterar att alla näringsämnen bevaras, och temperaturen under hela pressningsprocessen överstiger aldrig 42 grader. På så sätt klassas kokosoljan som bildas som ett rawfood med hela 50% laurinsyra.

Användning och recept

Kokosolja används som sagt bäst i matlagning, helst att steka i men även i till exempel marinader, grytor eller som topping på pannkakor och annat, till exempel gröt, bakverk och hälsogodis.

Kokosolja går även utmärkt att använda både att smörja in huden med samt att ge volym åt ditt hår.

OBS! Vår kokosolja är gjord helt utan petrolium och andra kemikalier. Den är pressad i en helt mekanisk process.

Brand

EKO

JA

Ursprungsland

Sri Lanka

KRAV

NEJ

RAW

NEJ

  • Baobab- och spenatpannkakor med halloncoulis och chokladsås!

  • Gräddade pumpamunkar