Kakaosmör (Eko & Raw)

120kr

Vi har alla stått där – framför godishyllan på ICA och begrundat hur mycket vi ska synda till helgen eller, ännu värre – på en vardag. Nu behöver du inte oroa dig längre. Med vårt kakaosmör kan du laga nyttig choklad alla dagar i veckan och dessutom använda det som hudkräm!

Storlek 240g

In stock

SKU: 7350047926119 Categories: , Tags: , ,

Laga nyttig choklad med vårt kakaosmör (komplettera med vårt kakaopulver)

Med sina många näringsämnen hjälper kakaosmör bland annat till att bibehålla en normal benstomme

Du kan även använda kakaosmör som hudkräm vilket gör underverk på din hy

Hälsoeffekter av kakaosmör

Organiskt kakaosmör är fullt av näringsämnen, och väljer du att göra choklad av det eller blanda i smoothies (kakaosmör bör inte ätas som det är) kommer din kropp bland annat att duschas i antioxidanter. Dessa hjälper till att rena och bygga upp dina celler, bland annat med resultatet av en vacker hy. Kakaosmör är dessutom rikt på nyttiga fettsyror (såsom Total Omega-3 och Total Omega-6) samt vitamin K. Dess främsta egenskap är att den hjälper blodet att koagulera som det ska, men den hjälper även till att bibehålla en normal benstomme.

Väljer du att i stället smörja in din hud med kakaosmör kommer dess innehåll av vitamin E att göra underverk. Kakaosmör har en förmåga att penetrera genom det översta hudlagret och når därför djupare med sin magiska trollstav.

Utvinning och historia

En av de tidigaste kopplingarna mellan choklad och romantik går att spåra till Mayaindianerna, som intog en kakaodryck vid sina giftermålsritualer. Kakaobönan hade en betydande roll i de flesta sydamerikanska kulturer, och när spanjorerna till slut lade beslag på dess hemligheter höll de dem hemliga i mer än hundra år. På 1600-talet nådde dock bönan Frankrike, där framför allt de välbärgade drack olika typer av chokladdrycker både för smakens och hälsans skull. På 1700-talet hade chokladaffärer spridit sig genom större delen av kontinenten till London.

Efter att kakaobönorna skördats läggs de i lådor för att fermenteras, vilket brukar ta ett par dagar. Sedan packas de upp igen och soltorkas. Allt för att så få näringsämnen som möjligt ska försvinna. Nästa steg i processen är att plocka bort både skalen och nibbs, och kakaosmöret framställs genom att man pressar ihop massan som återstår. Smöret rinner då ut och kakaopastan återstår.

Användning och recept

Kakaosmör är med sin ljuvligt tunga arom och lätt bittra smak idealiskt för att göra chokladkakor – nyttiga sådana, såklart (du lägger helt enkelt bara till kakaopulver). Tycker du att smaken blir lite väl bitter kan du söta upp den med lite kokosnötnektar, fruktpulver eller torkade bär. Det är bara att experimentera! Kakaosmör är dessutom bra för huden och kan användas som massageolja eller hudkräm.

 

Brand

Storlek

, ,

Näringstabell

Källa till Vitamin E
Betydande mängd
Vitamin K

 

% av RDI per 10 g
Energi (g.)
Protein (g.) 0.0 g
Kolhydrater 0.0 g
varav sockerarter 0.0 g
Fett (g.) 100 g
varav fleromättat 3.0 g
Fibrer (g.) 0.0 g
Natrium (g.) 0.0 g
Vitamin E (mg)td> 1.8 mg 1.50%
Vitamin K (mcg) 24.7 mcg 3.29%
Choline 0.3 mg
Total Omega-3 fatty acids 100 mg
Total Omega-6 fatty acids 2800 mg
  • raw chokladägg

  • Hemmagjord choklad med pumpafrön och gojibär

  • Gräddade pumpamunkar

  • Magisk Raw Kakao