Kakaopulver innehåller över 300 näringsämnen – bland annat höga halter av antioxidanter, magnesium, järn, koppar, mangan och kalium
Kakaopulver både innehåller samt frigör ämnen i kroppen som gör att du känner dig glad och förälskad!
Tillred chokladdrycker som både din tandläkare och PT kan rekommendera!
–
Hälsoeffekter av kakaopulver
Kakaopulver fullständigt kryllar av näringsämnen. Förutom att det innehåller massor av antioxidanter – som hjälper till att bekämpa skadliga fria radikaler (bland annat med resultatet av en vacker hy) – är det rikt på bland annat järn, magnesium, koppar, fosfor, kalium och selen. Koppar bidrar bland annat till normal hår- och hudpigmentering medan fosfor bland annat bibehåller normala tänder och benstomme. Magnesium kallas ibland “mirakelmineralen” då den ger en livsgnista åt våra metaboliska funktioner samt lindrar trötthet och utmattning (bland mycket annat). Selen bidrar bland annat till normal spermaproduktion hos män samt att bibehålla friska naglar och friskt hår. Det är även viktigt för att sköldkörteln ska fungera som den ska. Kalium å sin sida hjälper bland annat till att bibehålla ett normalt blodtryck.
Många tror att kakaobönor innehåller mycket koffein, men så är faktiskt inte fallet. De innehåller mindre än en tjugondel mot kaffebönor. De innehåller däremot ett närbesläktat ämne, teobromin, som inte stimulerar nervsystemet utan snarare fungerar som en bakteriedödare. Slutligen innehåller kakaobönor det så kallade lyckoämnet anandamin. Det har inte hittats i någon annan växt och får oss att må bra. Dessutom frigörs fenylalanin och serotonin i kroppen när vi äter kakao – ämnen som även frigörs vid förälskelse – och hjälper till att väcka känslor av lust och välmående. Som man ju brukar säga om choklad, men här får du alltså mycket mer än bara en lyckokick.
Utvinning och historia
En av de allra tidigaste kopplingarna mellan choklad och romantik går att spåra till Mayaindianerna, som intog en kakaodryck vid giftermålsritualer. Kakaobönan hade en betydande roll i de flesta sydamerikanska kulturer, och när spanjorerna till slut lade beslag på dess hemligheter höll de dem hemliga i hundra år. På 1600-talet nådde dock bönan Frankrike, där de välbärgade drack olika typer av chokladdrycker både för smakens och hälsans skull. På 1700-talet hade chokladaffärer spridit sig till London och genom större delen av kontinenten.
Efter att kakaobönorna skördats läggs de i lådor för att under ett par dagar fermenteras. Sedan packas de upp igen och soltorkas. Allt för att så få näringsämnen som möjligt ska försvinna innan de mals ner till pulver. Det är nämligen viktigt att kakaobönorna aldrig hettas upp till en viss temperatur, för då kan allt det nyttiga lätt gå förlorat. Det gäller till exempel kakaobönorna i chokladkakor, eftersom de rostas och inte behåller fler än 13 näringsämnen. Att jämföra med vårt kakaopulvers över 300!
Användning och recept
Kakaopulver blandas med fördel i olika typer av smoothies och energidrycker, fruktsallader och desserter. Eller varför inte direkt i morgonfilen? Och så kan du självklart använda det till att göra choklad – choklad som både din tandläkare och PT kan rekommendera!
Tips! Om du tycker att det smakar för beskt kan du gärna blanda med t.ex. mullbär för att få lite sötma.