Kakaopulver (Eko & Raw)

100kr

Kakao heter på latin “gudarnas föda”. I flera länder har man till och med använt kakaobönor som valuta. För att man kan göra söt och smaskig choklad av det? Nej, för att bönan – även i pulverform – är ett riktigt superfood som många hävdar är vår planets högsta antioxidantkoncentrat! Inte konstigt att det var gudarnas favorit.

Storlek 290g

In stock

SKU: 7350047921190 Categories: , Tags: , ,

Kakaopulver innehåller över 300 näringsämnen – bland annat höga halter av antioxidanter, magnesium, järn, koppar, mangan och kalium

Kakaopulver både innehåller samt frigör ämnen i kroppen som gör att du känner dig glad och förälskad!

Tillred chokladdrycker som både din tandläkare och PT kan rekommendera!

Hälsoeffekter av kakaopulver

Kakaopulver fullständigt kryllar av näringsämnen. Förutom att det innehåller massor av antioxidanter – som hjälper till att bekämpa skadliga fria radikaler (bland annat med resultatet av en vacker hy) – är det rikt på bland annat järn, magnesium, koppar, fosfor, kalium och selen. Koppar bidrar bland annat till normal hår- och hudpigmentering medan fosfor bland annat bibehåller normala tänder och benstomme. Magnesium kallas ibland “mirakelmineralen” då den ger en livsgnista åt våra metaboliska funktioner samt lindrar trötthet och utmattning (bland mycket annat). Selen bidrar bland annat till normal spermaproduktion hos män samt att bibehålla friska naglar och friskt hår. Det är även viktigt för att sköldkörteln ska fungera som den ska. Kalium å sin sida hjälper bland annat till att bibehålla ett normalt blodtryck.

Många tror att kakaobönor innehåller mycket koffein, men så är faktiskt inte fallet. De innehåller mindre än en tjugondel mot kaffebönor. De innehåller däremot ett närbesläktat ämne, teobromin, som inte stimulerar nervsystemet utan snarare fungerar som en bakteriedödare. Slutligen innehåller kakaobönor det så kallade lyckoämnet anandamin. Det har inte hittats i någon annan växt och får oss att må bra. Dessutom frigörs fenylalanin och serotonin i kroppen när vi äter kakao – ämnen som även frigörs vid förälskelse – och hjälper till att väcka känslor av lust och välmående. Som man ju brukar säga om choklad, men här får du alltså mycket mer än bara en lyckokick.

Utvinning och historia

En av de allra tidigaste kopplingarna mellan choklad och romantik går att spåra till Mayaindianerna, som intog en kakaodryck vid giftermålsritualer. Kakaobönan hade en betydande roll i de flesta sydamerikanska kulturer, och när spanjorerna till slut lade beslag på dess hemligheter höll de dem hemliga i hundra år. På 1600-talet nådde dock bönan Frankrike, där de välbärgade drack olika typer av chokladdrycker både för smakens och hälsans skull. På 1700-talet hade chokladaffärer spridit sig till London och genom större delen av kontinenten.

Efter att kakaobönorna skördats läggs de i lådor för att under ett par dagar fermenteras. Sedan packas de upp igen och soltorkas. Allt för att så få näringsämnen som möjligt ska försvinna innan de mals ner till pulver. Det är nämligen viktigt att kakaobönorna aldrig hettas upp till en viss temperatur, för då kan allt det nyttiga lätt gå förlorat. Det gäller till exempel kakaobönorna i chokladkakor, eftersom de rostas och inte behåller fler än 13 näringsämnen. Att jämföra med vårt kakaopulvers över 300!

Användning och recept

Kakaopulver blandas med fördel i olika typer av smoothies och energidrycker, fruktsallader och desserter. Eller varför inte direkt i morgonfilen? Och så kan du självklart använda det till att göra choklad – choklad som både din tandläkare och PT kan rekommendera!

Tips! Om du tycker att det smakar för beskt kan du gärna blanda med t.ex. mullbär för att få lite sötma.

Brand

Storlek

,

Näringstabell

Betydande mängd
Kalium
Källa till
Kalcium
Betydande mängd
Fosfor
Betydande mängd
Järn
Betydande mängd
Magnesium
Betydande mängd
Zink
Betydande mängd
Koppar
Betydande mängd
Mangan
Betydande mängd
Selen

 

% av RDI per 10 g
Energi (g.)
Protein (g.) 19.6 g
Kolhydrater 57.9 g
varav sockerarter 1.8 g
Fett (g.) 13.7 g
varav fleromättat 0.4 g
Fibrer (g.) 33.2 g
Natrium (g.) 21.0 mg
Vitamin E (mg) 0.1 mg 0.08%
Vitamin K (mcg) 2.5 mcg 0.33%
Tiamin 0.1 mg 0.91%
Riboflavin 0.2 mg 1.43%
Niacin 2.2 mg 1.38%
Vitamin B6 0.1 mg 0.71%
Folate 32.0 mcg
Choline 12.0 mg 2.70%
Kalcium (mg) 128 mg 1.60%
Järn (mg) 13.9 mg 9.93%
Magnesium (mg) 499 mg 13.31%
Fosfor (mg) 734 mg 10.49%
Kalium (mg) 1524 mg 7.62%
Zink (mg) 6.8 mg 6.80%
Koppar (mg) 3.8 mg 38%
Mangan (mg) 3.8 mg 19%
Selen (mcg) 14.3 mcg 2.60%
  • Bananpinnar med choklad

  • Raw Nicecream-kakor

  • raw chokladägg

  • Raw Moringa-minthjärtan

  • Vegansk chokladkaka med kokosnötkräm och gojibär

  • Chokladfrukostskål

  • Avokado- och acaibowl med banan och kakao