Kakaobönor (Eko & Raw)

100kr

Kakaobönor heter på latin “gudarnas föda”. I flera länder har de till och med använts som valuta. För att man kan göra söt och smaskig choklad av det? Nej, för att bönan i sin naturliga och obehandlade form är ett fantastiskt livsmedel som många hävdar är vår planets högsta antioxidantkoncentrat! Inte konstigt att det var gudarnas favorit.

Storlek 240g

Out of stock

SKU: 7350047926089 Categories: , Tags: , , ,

Kakaobönor innehåller massor av näringsämnen – bland annat höga halter av magnesium och järn

Kakaobönor både innehåller samt frigör ämnen i kroppen som gör att du känner dig glad och förälskad!

Tillred chokladkakor som både din tandläkare och PT kan rekommendera!

Hälsoeffekter av kakaobönor

Kakaobönor är fulladdade med näringsämnen. Förutom att de innehåller massor av antioxidanter – som hjälper till att bekämpa skadliga fria radikaler (bland annat med resultatet av en vacker hy) – är de rika på bland annat järn och magnesium. Magnesium kallas ibland “mirakelmineralen” då den ger en livsgnista åt våra metaboliska funktioner samt lindrar trötthet och utmattning (bland mycket annat). Järn är även den en mycket viktig mineral som behövs för att bilda röda blodkroppar samt bidrar till kroppens normala syretransport. Det är även viktigt för energiomsättningen samt för att immunförsvaret ska fungera normalt.

Många tror att kakaobönor innehåller mycket koffein, men så är faktiskt inte fallet. De innehåller mindre än en tjugondel mot kaffebönor. De innehåller däremot ett närbesläktat ämne, teobromin, som inte stimulerar nervsystemet utan snarare fungerar som en bakteriedödare. Slutligen innehåller kakaobönor det så kallade lyckoämnet anandamin. Det har inte hittats i någon annan växt och får oss att må bra. Som man ju brukar säga om choklad, men här får du alltså mycket mer än bara en lyckokick.

Utvinning och historia

En av de allra tidigaste kopplingarna mellan choklad och romantik går att spåra till Maya-indianerna, som intog en kakaodryck vid giftermålsritualer. Kakaobönan hade en betydande roll i de flesta sydamerikanska kulturer, och när spanjorerna till slut lade beslag på dess hemligheter höll de dem hemliga i hundra år. På 1600-talet nådde dock bönan Frankrike, där de välbärgade drack olika typer av chokladdrycker både för smaken och hälsans skull. På 1700-talet hade chokladaffärer spridit sig till London och genom större delen av kontinenten.

Efter att kakaobönorna skördats läggs de i lådor för att under ett par dagar fermenteras. Sedan packas de upp igen och soltorkas. Allt för att så få näringsämnen som möjligt ska försvinna innan bönorna paketeras och når din hälsohylla. Det är nämligen viktigt att kakaobönorna aldrig hettas upp till en viss temperatur, för då kan allt det nyttiga lätt gå förlorat. Det gäller till exempel kakaobönorna i chokladkakor, eftersom de rostas och inte behåller fler än 13 näringsämnen. Att jämföra med våra kakaobönors över 300!

Användning och recept

Kakaobönor kan ätas som de är som ett gott (och nyttigt!) tilltugg eller krossas och strös i morgonfilen. De funkar även perfekt i olika typer av smoothies och energidrycker, fruktsallader och desserter. Och så kan du självklart använda dem till att göra choklad – choklad som både din tandläkare och PT kan rekommendera!

 

Brand

Storlek

, , ,

  • Magisk Raw Kakao

  • RawBar hela dagan