Kakaobönor GOFL 240g EKO&RAW

100kr

Kakaobönor heter på latin “gudarnas föda”. I flera länder har de till och med använts som valuta. För att man kan göra söt och smaskig choklad av det? Nej, för att bönan i sin naturliga och obehandlade form är ett fantastiskt livsmedel.Tillred chokladkakor som både din tandläkare och PT kan rekommendera!

Storlek 240g

Only 9 left in stock

SKU: 7350047926089 Categories: , Tags: , , ,

Hälsoeffekter av kakaobönor

Kakaobönor är fulladdade med näringsämnen. Förutom att de innehåller massor av antioxidanter är de rika på bland annat järn och magnesium. Magnesium kallas ibland “mirakelmineralen” då den hjälper våra metaboliska funktioner samt bidrar till att lindra trötthet och utmattning. Järn är även den en mycket viktig mineral som behövs för att bilda röda blodkroppar samt bidrar till kroppens normala syretransport. Det är även viktigt för energiomsättningen samt för att immunförsvaret ska fungera normalt.

Många tror att kakaobönor innehåller mycket koffein, men så är faktiskt inte fallet. De innehåller mindre än en tjugondel mot kaffebönor. De innehåller däremot ett närbesläktat ämne, teobromin.

Utvinning och historia

En av de allra tidigaste kopplingarna mellan choklad och romantik går att spåra till maya-indianerna, som intog en kakaodryck vid giftermålsritualer. Kakaobönan hade en betydande roll i de flesta sydamerikanska kulturer, och när spanjorerna till slut lade beslag på dess hemligheter höll de dem hemliga i hundra år. På 1600-talet nådde dock bönan Frankrike, där de välbärgade drack olika typer av chokladdrycker. På 1700-talet hade chokladaffärer spridit sig till London och genom större delen av kontinenten.

Efter att kakaobönorna skördats läggs de i lådor för att under ett par dagar fermenteras. Sedan packas de upp igen och soltorkas. Allt för att så få näringsämnen som möjligt ska försvinna innan bönorna paketeras och når din hälsohylla. Det är nämligen viktigt att kakaobönorna aldrig hettas upp över en viss temperatur, för då kan allt det nyttiga lätt gå förlorat. Det gäller till exempel kakaobönorna i chokladkakor, eftersom de rostas och inte behåller fler än 13 näringsämnen. Att jämföra med våra kakaobönors över 300!

Användning och recept

Kakaobönor kan ätas som de är som ett gott (och nyttigt!) tilltugg eller krossas och strös i morgonfilen. De funkar även perfekt i olika typer av smoothies och energidrycker, fruktsallader och desserter. Och så kan du självklart använda dem till att göra choklad – choklad som både din tandläkare och PT kan rekommendera!

Brand

Ursprungsland

PERU

EKO

JA

KRAV

NEJ

RAW

JA

  • Magisk Raw Kakao

  • RawBar hela dagan