Incabär EKO & RAW

85kr230kr

Man har kallat det Inkarikets förlorade gröda. Incabär är dock inte som man kanske kan tro ett bär utan är mer besläktat med tomatfamiljen. Dess utseende är dock spektakulärt utan dess like och ser nästan ut att komma från en annan planet.
Incabär är fantastiskt goda att äta och fungerar som ett utmärkt godisalternativ.

Clear
SKU: INCA-BULK Category: Tags: , ,

Hälsoeffekter av incabär

Incabär ett ett riktigt superfood och extremt rika på antioxidanter.
Utöver sitt höga antioxidantvärde är incabär rika på kalium, fosfor och kostfibrer. De sistnämnda hjälper till att bryta ned kolesterol medan kalium bland annat bidrar till normalt blodtryck. Fosfor arbetar ofta i tandem med kalcium och bidrar bland annat till normal benstomme och tänder. Det bidrar även till normal energiomsättning och cellmembranens normala funktion.

Utvinning och historia

Incabär har en lång historia som superbär i sitt hemland Peru, men blev populära i England (där de började odlas) i slutet av 1700-talet efter att de nått Europa. De spred sig vidare till Sydafrika och sedan Australien under namnet “Cape Gooseberry.” Därför trodde många att bäret hade sitt ursprung i Afrika. Bäret kallas i USA “Picchu berry” efter staden Machu Picchu och det är även därifrån det fått namnet “incabär”.

Det starka incaträdet blir en meter högt och får krämfärgade blommor som utvecklas till små bär med orange färg. Bären växer i ett pappersliknande skal som liknar kinesiska lyktor. Även bladen används. Incabär odlas till perfektion på organiska plantager. Inga som helst besprutningar görs, och när det är dags för skörd handplockas bären innan de skuggtorkas.

Användning och recept

Ät incabär direkt ur påsen eller lägg dem i smoothies och desserter. Oavsett hur du äter dem är de jättegoda! De behöver ingen kylning. För dig som gillar syrligt godis är incabär ett utmärkt alternativ.

Det går dessutom utmärkt att använda incabär som ingrediens i en hel drös maträtter, bröddegar och tårtsmetar. Eller varför inte lägga till en exotisk ingrediens i morgonmüslin? Bara att experimentera! (Om du tycker att de har för syrlig smak kan du blanda med mullbär för mer sötma.)

Brand

Weight N/A
Storlek

, ,