Incabär (Eko & Raw)

85kr230kr

Man har kallat det Inkarikets förlorade gröda. Incabär är dock inte som man kanske kan tro ett bär utan är mer besläktat med tomatfamiljen. Dess utseende är dock spektakulärt utan dess like och ser nästan ut att komma från en annan planet. Med tanke på dess fantastiska näringsvärden kanske det inte är en alltför dum gissning…

Clear
SKU: INCA-BULK Category: Tags: , ,

Incabär är fantastiskt goda att äta och fungerar som ett utmärkt godisalternativ

Högt blodtryck? Incabär innehåller rikligt med kalium som hjälper till att sänka ditt blodtryck

Hälsoeffekter av incabär

Incabär ett ett riktigt superfood och extremt rika på antioxidanter – rikare än gojibär, enligt vissa studier. Därför är det ett ypperligt tillskott för att bromsa åldrandets effekt på ditt utseende. Dina hudceller kommer att förnyas snabbare vilket motverkar rynkor och annat. Dessutom har antioxidanter en positiv effekt på ditt hjärta då de motverkar oxidativ stress och förbättrar dina kolesterolvärden.

Utöver sitt höga antioxidantvärde är incabär rika på kalium, fosfor och kostfibrer. De sistnämnda hjälper till att bryta ned kolesterol medan kalium bland annat sänker blodtrycket. Fosfor arbetar ofta i tandem med kalcium och hjälper bland annat till att hålla din benstomme och dina tänder i gott skick. Det bidrar även till normal energiomsättning och cellmembranens normala funktion.

Utvinning och historia

Incabär har en lång historia som superbär i sitt hemland Peru, men blev populära i England (där de började odlas) i slutet av 1700-talet efter att de nått Europa. De spred sig vidare till Sydafrika och sedan Australien under namnet “Cape Gooseberry.” Därför trodde många att bäret hade sitt ursprung i Afrika. Bäret kallas i USA “Picchu berry” efter staden Machu Picchu och det är även därifrån det fått namnet “incabär”.

Det starka incaträdet blir en meter högt och får krämfärgade blommor som utvecklas till små bär med orange färg. Bären växer i ett pappersliknande skal som liknar kinesiska lyktor. Även bladen används i medicinskt syfte. Incabär odlas till perfektion på organiska plantage. Inga som helst besprutningar görs, och när det är dags för skörd handplockas bären innan de skuggtorkas.

Användning och recept

Ät incabär direkt ur påsen eller lägg dem i smoothies och desserter. Oavsett hur du äter dem är de jättegoda! De behöver ingen kylning. För dig som gillar syrligt godis är incabär ett utmärkt alternativ.

Det går dessutom utmärkt att använda incabär som ingrediens i en hel drös maträtter, bröddegar och tårtsmetar. Eller varför inte lägga till en exotisk ingrediens i morgonmüslin? Bara att experimentera! (Om du tycker att de har för syrlig smak kan du blanda med mullbär för mer sötma.)

Brand

Weight N/A
Storlek

, ,