Granatäppelkärnor (Eko & Raw)

145kr

Granatäpplen har hittats i såväl egyptiska gravar som heliga Västbanksbyar från Bronsåldern. Med tanke på dess kärnors fantastiska hälsoegenskaper förstår man varför frukten hållits så pass högt i tusentals år.

 

Storlek 150g

In stock

SKU: 7350047926072 Category:

Genom sina polyfenoler är granatäppelkärnor även en kraftfull antioxidant

Granatäppelkärnor smakar jättegott och fungerar utmärkt som ingrediens i bland annat sallader

Hälsoeffekter av granatäppelkärnor

Granatäppelkärnor – vilket är den enda del av granatäpplet som går att äta – är väldigt rika på vitamin K. Denna är viktig för att bibehålla en stark benstomme såväl som för blodets koagulering. Kärnorna innehåller även vitamin C, koppar och kalium samt spår av andra vitaminer och mineraler.

Som om inte det vore nog innehåller granatäppelkärnor även en hel del polyfenoler, vilka både är bra för hjärtat samt genom sina antioxidanta egenskaper även för frisk cellbyggnad. Det sägs även att ett rikligt intag av granatäppelkärnor hjälper till att sänka blodtrycket (eftersom de innehåller kalium) samt kan vara bra för prostatan. Med dess rikliga kopparhalt bidrar de även till normal energiomsättning, nervystemets och immunförsvarets normala funktion samt huden och hårets normala pigmentering.

Slutligen är granatäppelkärnor låga på kalorier och höga på fibrer – med andra ord den perfekta viktväktaren.

Utvinning och historia

Granatäpplet härstammar från en region i Armenien och spred sig därifrån till Iran och norra Indien. Det har odlats i närmare 2000 år i olika delar av Mellanöstern, Medelhavsområdet och södra Asien. Karboniserade granatäpplen från Bronsåldern har hittats i staden Jeriko i Västbanken och torkade ditton i en egyptisk gravkammare för guden Thot.

Granatäpplet har varit en symbol för fruktsamhet, kunglighet, hopp och evigt liv. I antikens Grekland var det en symbol för gudinnor, till exempel Afrodite och Athena.

Från romartiden och fram till i dag har granatäpplet med sin speciella utformning ansetts vara en nyttofrukt med läkande effekter, och omtalades redan av botanikens fader Theofrastos.

I dag är granatäppelträd vanligt förekommande även i torrare klimat som i Kalifornien och södra Arizona i USA. Vi säljer de mycket näringsrika granatäppelkärnorna i torkad form.

Användning och recept

Här skulle vi egentligen behöva flera sidor till vårt förfogande, för möjligheterna att använda sig av granatäppelkärnor är oändliga! För det första kan du såklart äta dem precis som de är – mums. För det andra kan du använda dem i vilken frukt- eller energismoothie som helst, eller varför inte som ingrediens i nyttiga chokladkakor? För det tredje fungerar granatäppelkärnor både utmärkt som ingrediens i matlagning, sallader och valfri dessert.

Brand

Storlek

, ,

Näringstabell

Källa till Vitamin B1
Källa till Vitamin B2
Källa till
Vitamin B6
Källa till
Vitamin C
Källa till Vitamin E
Betydande mängd
Vitamin K
Källa till Kalium
Källa till
Fosfor
Betydande mängd
Koppar
Källa till Mangan

 

% av RDI per 10 g
Energi (g.)
Protein (g.) 1.7 g
Kolhydrater 18.7 g
varav sockerarter 13.7 g
Fett (g.) 1.2 g
varav fleromättat <0.1g
Fibrer (g.) 4.0 g
Natrium (g.) 3.0 mg
A-Vitamin (µg) 0.0 IU 15.63%
C-Vitamin (mg) 10.2 mg 1.28%
Vitamin E (mg) 0.6 mg 0.50%
Vitamin K (mcg) 16.4 mcg 2.20%
Tiamin 0.1 mg 0.91%
Riboflavin 0.1 mg 0.71%
Niacin 0.3 mg 0%
Vitamin B6 0.1 mg 1%
Folate 38.0 mcg
Choline 7.6 mg
Kalcium (mg) 10.0 mg 0.01%
Järn (mg) 0.3 mg 0.21%
Magnesium (mg) 12.0 mg 0.32%
Fosfor (mg) 36.0 mg 0.51%
Kalium (mg) 236 mg 1.18%
Zink (mg) 0.4 mg 0.40%
Koppar (mg) 0.2 mg 2%
Mangan (mg) 0.1 mg 0.50%
Selen (mcg) 0.5 mcg 0.09%
  • Bovetesallad med granatäppelkärnor

  • Acaibowl med granatäppelkärnor