Chaga (Eko & Raw)

135kr

 

Storlek 90g

Out of stock

SKU: 7350047926232 Category: Tag:

Chaga

Växternas konung, skogens diamant och odödlighetens svamp är några smeknamn på chaga. Den är helig i tre olika kontinenter och har ett ORAC-värde som sopar gojibär av banan. Möt chaga.

Hälsoeffekter av chaga

Chaga fullständigt kryllar av så kallade fytonäringsämnen. Dessa mäts i ORYC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) och motsvarar den styrka näringsämnet har att neutralisera fria radikaler. Chaga har uppnått ORYC-värden på mellan 60 000 – 350 000, att jämföra med till exempel 25 000 för gojibär och 9000 för vildvuxna blåbär.

Inom den kinesiska läkekonsten har man i årtusenden delat in växter och annan mat i yin och yang, precis som med så mycket annat i samhället. Målet är förstås att uppnå rätt balans i kroppen. Yin-produkter har bland annat en kylande effekt på kroppen och yang-produkter en värmande. Chaga är yang och sägs därför ha uppvärmande egenskaper.

Utvinning och historia

Chaga har i århundraden haft ett märkbart rykte i alla delar av världen den växer. I Sibirien kallas den både odödlighetens svamp och gudarnas gåva (siberiska shamaner trodde länge att chagasvamp innehöll svaret på uråldriga frågor om livets existens), och de nordamerikanska indianerna såg även de svampen som helig. I Japan kallas den skogens diamant medan man i Kina går ett steg längre och benämner den växternas konung.

Sprängticka, som chaga utvinns från, växer på björkar och vissa andra lövträd framför allt i Ryssland, Korea, Japan, Kina, norra Nordamerika och även här i Skandinavien. Svampen absorberar näringsämnen från trädet och gör dem på så vis tillgängliga för oss efter att svampen plockats och antingen soltorkats eller artificiellt uttorkats i en temperatur som måste vara högre än 40 grader C. När den processen är klar mals svampen ned till ett finkornigt pulver som säljs av oss i sin allra näringsrikaste form.

Användning och recept

Det absolut enklaste sättet att inta chagasvamp är att blanda det med vatten att dricka som en näringsshot, men det godaste är förmodligen att brygga det som te. Det finns såklart massor av alternativ för den som gillar att improvisera, till exempel att blanda pulvret i en supersmoothie med nöt- eller rismjölk som bas. Eller varför inte som supplement till en kopp varm eller kall choklad, då chagasvamp blandar sig utmärkt med vatten samt har en mild smak av vanilj.

Kolla in andra supersvampar som Reishi och Cordyceps här

Brand