• You cannot add "Korngräs NZ 90g EKO & RAW" to the cart because the product is out of stock.

Carobpulver 290g EKO & RAW

65kr

Det sägs att Johannes Döparen levde på en diet av endast honung och carob, varför carobträdet även kallas Johannesbrödträd. Carob har dessutom givit namn åt uttrycket (och hela mätsystemet) för guld, karat. Och detta är verkligen guld som glimmar bland födoämnen!

Storlek 290g

In stock

SKU: 7350047921114 Categories: ,

Carobpulver är idealiskt för dig som längtar efter sötsaker men inte vill proppa i dig en massa ohälsosamma kakor och godis med onyttigt fett och socker.

Hälsoeffekter av carob

Carob har höga värden av vitaminerna B2 (riboflavin) och B6 samt mineralerna järn, kalcium, kalium, koppar och mangan. Vitamin B6 bidrar bland annat till att ditt immunförsvar och normalt fungerande nervsystem. Det hjälper även till i energiomsättningen samt i bildandet av röda blodkroppar. Riboflavin bidrar också det till nervsystemets normala funktion samt i bibehållandet av normal synförmåga.

Järn behövs bland annat för att bilda röda blodkroppar men är även viktigt för energiomsättningen samt bidrar till att lindra utmattning och trötthet. Kalium hjälper bland annat till normalt blodtryck medan kalcium bidrar till normala tänder och benstomme. Koppar bidrar bland annat till normal hud- och hårpigmentering medan mangan bidrar till bildandet av normal bindväv samt normal energiomsättning.

Utvinning och historia

Carobträdet kan ha existerat sedan slutet av förra istiden och odlas främst för sina nyttiga bönskidor som har använts som föda i tusentals år. Ceratoniai, trädets latinska namn, är sannolikt ursprunget till ordet karat. Det syftar på ärtorna som har förvånansvärt lika vikt (ca. 0,2 g). Näringsmässigt är det dock inte själva bönorna utan bönskidorna som är värdefulla.

Carob spelade (och spelar fortfarande) en viktig roll i flera framstående civilisationer och religioner. Den intas under judiska högtider, dricks i juiceform av muslimer under ramadan, och bilden av dess ärtskida är egyptisk hieroglyf för ”söt”.

Carobpulver framställs varsamt och utan tillsatser av carobträdets bönskidor. Trädet som tillhör familjen baljväxter kan bli över tio meter högt och har sitt ursprung i Medelhavsområdet. I jämförelse med kakao är fetthalten mycket låg, endast 0,67 % (råa kakaobönor har en fetthalt på c:a 50 %). Man kan också välja carob i stället för kakao om man vill undvika de centralstimulerande ämnena koffein och teobromin som finns i kakao.

Användning och recept

Med sin låga fetthalt och naturligt söta smak fungerar carob perfekt både som ersättare för kakao och i kombination med kakao. Kakao och carob kompletterar varandra, både smak- och näringsmässigt. Carob innehåller kalcium och kakao magnesium, två mineraler som samverkar positivt i flera avseenden – bland annat genom att magnesium reglerar tillgång och användning av kalcium i cellerna.

Med sin chokladliknande smak fungerar carob alltså perfekt även som en fettsnål samt koffein- och teobrominfri ersättare till kakao. Det passar därför utmärkt till bakning och godis och är idealt för dig som har ett starkt sug efter sötsaker men inte vill få i dig en massa fett, koffein och socker. Använd pulvret i efterrätter eller som ingrediens i läckra bakverk. Testa smakkombinationen carobpulver och kakao i ditt hemgjorda godis eller blanda en näringsrik och god dryck av carobpulver, honung och havremjölk.

Brand

Ursprungsland

Italien

EKO

Ja

KRAV

Nej

Näringstabell

Källa till
Vitamin-B1
Betydande mängd
Vitamin-B2
Källa till
Vitamin-B3
Betydande mängd
Vitamin-B6
Källa till
Vitamin-E
Betydande mängd
Kalium
Betydande mängd
Kalcium
Källa till
Fosfor
Betydande mängd
Järn

<

Källa till
Magnesium
Källa till
Zink
Betydande mängd
Koppar
Betydande mängd
Mangan
Källa till
Selen

 

% av RDI per 10 g
Energi (g.)
Protein (g.) 4.6g
Kolhydrater 88.9g
varav sockerarter 49.1g
Fett (g.) 0.7g
varav fleromättat 0.2g
Fibrer (g.) 39.8g
Natrium (g.) 35.0g
A-Vitamin (µg) 14.0 0.18%
C-Vitamin (µg) 0.2 0.03%
Vitamin-E (mg) 0.6 0.50%
Tiamin (mg) 0.1 0.90%
Riboflavin (mg) 0.5 3.57%
Niacin (mg) 1.9 1.19%
Vitamin-B6 (mg) 0.4 2.86%
Folate (mg) 29.0
Choline (mg) 11.9
Kalium (mg) 827 4.14%
Kalcium (mg) 348 4.35%
Fosfor (mg) 79.0 1.13%
Magnesium (mg) 54 1.44%
Järn (mg) 2.9 2.07%
Zink 0.9 0.90%
Koppar 0.6 6.00%
Mangan 0.5 2.50%
Selen 5.3 0.96%
Omega-3 Fatty Acids 4.0
Omega-6 Fatty Acids 212
  • Förtrollande carobcrepes