Baobab (Eko & Raw)

70kr

Utvunna ur 500-åriga träd i de afrikanska slättmarkerna har baobab länge varit en hörnsten i afrikansk kost. Med sex gånger så mycket c-vitamin som i apelsiner, dubbelt så mycket kalcium som i mjölk, högre kaliumvärde än en banan och mer järn än i en biff kan man fråga sig varför det tagit så lång tid för pulvret att hitta in i västerländska hälsokostaffärer. Men nu är det här.

Storlek 90g

In stock

SKU: 7350047926133 Categories: ,

Baobab – en välsmakande Superfood

Har du ätit mycket syrabildande mat eller druckit kaffe? Alkalisera kroppen med baobab

Behåll en bra vätskebalans med hjälp av baobab då magnesium bidrar till elektrolytbalansen

 

Hälsoeffekter av baobab

Tack vare baobabs enorma c-vitaminmängd främjar det en mängd funktioner i kroppen. Vitaminen bidrar bland annat till att bibehålla immunförsvarets normala funktion (framför allt under och efter intensiv fysisk träning), skydda cellerna mot oxidativ stress, minska trötthet och utmattning och bidrar dessutom till normal kollagenbildning, vilket får din hud att hålla sig ung och frisk. Detta eftersom den höga mängden antioxidanter neutraliserar skadliga atomer och molekyler i dina hudceller, vilket motverkar bland annat rynkor.

Baobab är dessutom mycket rikt på mineralerna kalcium, kalium och järn. Kalcium bidrar bland annat till normal blodkoagulation, normal energiomsättning, normal muskelfunktion samt behövs för att bibehålla normal benstomme och tänder. Kalium bidrar till nervsystemets normala funktion, normal muskelfunktion, samt till att bibehålla normalt blodtryck, medan järn bland annat bidrar till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin samt minskar trötthet och utmattning.

Utöver dessa innehåller baobab även rikliga mängder magnesium – “mirakelvitaminen” som den även kallas tack vare sina många egenskaper (till exempel bibehållandet av normal energiomsättning och tandemsamarbetet med kalcium) – och koppar.

Utvinning och historia av baobab

Baobabträdet kallas “Livets träd” i stora delar av Afrika och har sedan flera sekler tillbaka använts mot feber, malaria, magsjukdomar och c-vitaminbrist. I Senegal och Madagaskar är baobabträdet nationalträd och används på bland annat frimärken. Ett annat av trädets smeknamn är “upp-och-ned-trädet”, detta eftersom grenarna ser ut som rötter men även för att baobabträdet enligt legenden vändes upp-och-ned av en afrikansk gud som tyckte att det var för vackert!

Baobabträd kan bli över 1000 år gamla (det äldsta är i dag 1275 år) och växer inte längre enbart i Afrika utan även i länder som Indien och Australien. Pulvret utvinns ur Baobabträdets kokosnötsliknande frukter som torkas i låg temperatur innan de mals ner till pulver. Anledningen till att det tagit lång tid för pulvet att nå den västerländska marknaden är att trädet framför allt växer i mindre ekonomiskt slagkraftiga länder såsom Zimbabwe, och det är tack vare non-profitorganisationen Phyto Trade Africa som Baobab äntligen börjat exporteras.

Användning och recept

Till skillnad från vissa andra superfoods smakar baobabpulver riktigt gott och passar därför utmärkt som ingrediens i smoothies eller valfri fruktdrink. Det fungerar även bra att tillsätta i en pannkakssmet eller muffins, om man vill göra efterrätten lite hälsosammare. Eller så strör man helt enkelt på pulvret i müslin eller ovanpå glasskulor – det blir båda nyttigare och godare!

Brand

Näringstabell

Betydande mängd
Vitamin-C
Betydande mängd
Kalium
Betydande mängd
kalcium
Betydande mängd
Järn
Betydande mängd
Magnesium
Betydande mängd
Koppar

 

% av RDI per 10 g
Energi (g.) 992 kJ / 239 kcal
Protein (g.) 2.3g
Kolhydrater 35.2g
varav sockerarter 25.4g
Fett (g.) <0.1g
varav fleromättat <0.1g
Fibrer (g.) 44.3g
Natrium (g.) <0.1g
C-Vitamin (µg) 66-166 15.63%
Kalium (mg) 2188 10.94%
Kalcium (mg) 323 4.04%
Järn (mg) 3.7 2.64%
Magnesium (mg) 148 3.95%
Koppar (mg) 0.66 6.60%
  • Baobab- och spenatpannkakor med halloncoulis och chokladsås!
  • Syrliga kokosgrottor