Om vår kokosolja

Kokosolja

Kokosolja har hälsosamma egenskaper och intar en särställning bland matoljor. Kokosolja innehåller s.k. medellånga fettsyror som är lätta för matsmältningssystemet att absorbera. Dessa fettsyror omvandlas direkt till energi i levern, utan att lagras som kroppsfett. På så sätt hjälper oljan dig att gå ner i vikt. Laurinsyra är en annan hörnsten i olja från kokosnöten, den omvandlas i matsmältningssystemet till monolaurin som motverkar bakterie- och virusangrepp. Laurinsyra ingår exempelvis i bröstmjölk och är lättsmält och skonsamt för magen. Även äldre personer mår speciellt bra av olja från kokos, eftersom den underlättar matsmältningen som blir blir mindre effektiv vid stigande ålder. Fettlösliga vitaminer och mineraler tas lättare upp av kroppen med hjälp av oljan.

Kokosolja kan tillsammans med fiskolja minska den inflammatoriska substansen TNF-alfa som anses medverka till uppkomsten av demens och ledgångsreumatism.

I västvärlden råkade kokosfett tidigare oförtjänt i vanrykte på grund av att man utförde tester med härdad olja. Härdat fett är fett som på kemisk väg gjorts hårdare och vid härdning av olja bildas onyttiga transfettsyror. Det finns alltså både härdad och ohärdad kokosolja. Det vanliga kokosfettet som man köper i mataffärer är dessvärre härdad – om inte annat anges.

Användning av kokosolja
Kokosolja har en underbar doft och smak samt en härligt krämig konsistens. Den smälter vid ca 24 grader C. Förhöj smak och näringsinnehåll i din smoothie eller morgongröten med kokosolja . Den kan också användas som tillsats vid bakning. Oljan är perfekt som ingrediens i hälsogodis, den är även en utmärkt ersättning för smör. Kokosolja börjar oxidera först vid 198 grader, den tål alltså hög värme och kan med fördel användas i grytor och soppor.

Olja är också lämplig som massageolja.

Kokosoljans ursprung och historia
Så länge man känner till har folk i Asien använt kokosolja på grund av dess värdefulla egenskaper, hälsobringande effekter och goda smak. I västvärlden fick kokosoljan dåligt rykte eftersom man utförde tester på härdad olja. Nyare undersökningar med naturlig och ohärdad kokosolja visar på dess mångfaldiga hälsofördelar och man ser nu en snabbt stigande efterfrågan på denna nyttiga superolja.

Läs mer och beställ Extra virgin kokosolja och smakfri kokosolja

Oregondanne

Leave a Reply