Om vår nyponpulver

Nypon är väl känt för sina hälsosamma egenskaper. Kliniska studier visar att nypon är verksamt mot ledvärk och artros, det kan ge ökad rörlighet och minskad smärta. Nyponpulvret innehåller den verksamma substansen gopo, som innehaller fettsyror och sockerarter – gopo verkar antiinflammatoriskt och cellskyddande.

Nypon är nordens citrusfrukt, framför allt känd för sin höga halt av C-vitamin, en antioxidant som är oumbärlig för manga av kroppens funktioner. Den stärker immunförsvaret och motverkar därmed inflammatoriska processer sasom förkylningar, influensa och infektioner i allmänhet. C-vitaminet gör det ocksa lättare för kroppen att ta upp järn ur födan och hjälper ocksa kroppen att lagra det viktiga järnet. Det är en antioxidant – antioxidanter motverkar de skadliga fria radikaler som bryter ner kroppens celler och som i förlängningen bidrar till en rad olika sjukdomar.

Studier pa senare tid visar pa att nypon kan ha en blodtryckssänkande verkan samt hämmar det ohälsosamma LDL-kolesterolet.

Användning
Nyponpulver förhöjer frukosten: gör din egen müsli med nyponpulver eller strö det goda pulvret över morgonfilen, i smoothien eller i juicen. Njut av en kopp fräscht nyponte – en halv till en tesked nyponpulver per kopp. Blanda ner pulvret i brödbaket för att ge brödet en ny frisk smak.

Ursprung och historia
Nyponpulver är framställt av nyponbuskens frukter. Den vackra nyponbusken med sin goda doft är en vildrosart som växer i tempererade zoner. Busken kan bli upp till ett par meter hög och kan utvecklas till täta och svargenomträngliga snar.

Nypon har använts i hundratals ar mot skörbjugg, en sjukdom som beror pa C-vitaminbrist. Nyponbuskens blomknoppar och blad har inom folkmedicinen använts som milt laxermedel. Nypon har ocksa använts som kur mot vartrötthet. Busiga barn har i alla tider använt det fina haret som omger fröna inuti nyponen som klipulver.

Beställ nyponpulver här

Oregondanne

Leave a Reply