Magisk Raw Kakao

Raw choklad

Raw Kakao

Det finns en magisk förförande kraft över kakao som berör både sinne och kropp på ett djupt och livsväckande sätt. Ät raw kakao med full närvaro och känn hur dina läppar, mun och tunga upplever en fyllig raw choklad. Kakao har en attraherande dragning och sensuell upplevelse.Kärleks chokladDen raw (råa) kakaobönan är riktig choklad. I den rena och nakna kakaon ligger den kraftfulla smaken, den mest kvalitativa näringen och den är helt fri från socker, mjölk och andra tillsatser.

Kakao är fröt (nöten) i en frukt från ett träd med urstprung i den syd amerikanska djungeln. Det latinska namnet på kakao är Theomroma cacao som betyder ”gudarnas föda”. Kakao växer året runt och frukten kan skördas året runt. Det kan ses som ett tecken att kakao vill bli ätet hela tiden. Det tar fem till sex mnader för frukten att mogna. I varje kakaonböna växer någonstans mellan 20 och 50 kakaobönor. Kakaobönorna är täckta av ett tunt saftigt vitt fruktkött.

Det finns tre större varianter av kakao. Criollo Forasstero och Trinitario. Den sistnämda är en blandning av de två föregående. Criollo anses vara den finaste av dessa tre och motsvarar mindre än 1% av kakaos totala världsmarknad. Det är tyvärr idag vanligt med företag som sryter om sina fina Criollo trots att de faktiskt säljer Trinitario.

Raw kakaobönor
Raw kakaobönor

Astekerna kallade ofta kakao för yollotl eztli som betyder ”hjärteblood”. De syftade till att kakao när hjärtat i bokstavlig, metafysisk och andligt. Kakao stärker vårt kardiovaskulära system, öppnar hjärtat och hjälper oss att återkoppla till ett naturligt tillstånd via vår intuition till mysteriet Moder Jords örtapotek.

I denna och många andra sägner om kakao från Sydamerika berättas hur kakao hjälper oss att återta kontakten mellan Moder Jord och vårt mänskliga hjärta.

Khuno, Stormarnas gud förstörde en by med ett kraftigt storm och hagelskur för att han var arg på folket som hade tänt eld på djungeln för att få mark att odla på. Efter stormen hittade folket ett kakaoträd. Det sägs att det är på detta sätt som kakao började kultiveras och det var kakao som visade detta folk hur de kan eva i harmoni med djungeln.

Kakao innehåller enorm mängder antioxidanter som skyddar kroppen från angrepp av fria radikaler. Per gram innehåller kakao mer antioxidanter är rött vin, blåbär, acai, granatäpplen och gojiär tillsammans.

Kakao är en förträfflig källa till magnesium som är en alkaliserande mineral och bidrar till normal muskelfunktion, att minska trötthet, normal proteinsyntes, normal psykologisk funktion. magnesium har en roll i celldelningsprocessen.

Kakao innehåller 100% av rekommenderat dagligt intag av järn per ca 15g. Jär bidrar till normal syretransport, energiomsättning, kognitiv funktion, bildning av röda blodkroppar och hemoglobin. Järn bidrar även till immunförsvarets normala funktion. och till att minska trötthet och utmattning.

Zink är en viktig mineral som det finns det också gott om i kakao. Zink bidrar till normal syra-basbalans, kolhydratomsättning, fertilitet och reproduktion. samt till att bibehålla normalt hår, hud och naglar. Zink bidrar även till att bibehålla normala testosteron nivåer i blodet.

Kakao är rikt i tryptamin seretonin som är en primär signalsubstans. Serotonin hjälper oss att bygga vårt stressförsvar. Om våra serotonin nivåer är höga kan vad som helst händ och det kommer fortfarande att kännas bra :).

Tvärtemot vad många tror innehåller kakao väldigt små mängder koffein. Någonstans mellan 0 och 1,0ppm hitas i kakaonibbs elelr kakaobönor. Detta motsvarar mindre än 1/20 del av kaffe. Däremot är kakao rikt på Theobromine som är en nära släkting till koffein. Kakao innhåller runt 1% Theobromine. Theobromine verkar antibaktriellt och dödar effektivt de substanser som ofta ger hål i tänderna. Trots de kemiska likheterna med koffein har Theobromine inte någon effekt på nervsystement.

Kakao innehåller även Krom, Mangan, Koppar , C-Vitamin, Omega-6, Fenetylamin, Anandamid, Tryptofan mm.

Om du tror att du är allergiskt eller känner någon som tror sig vara allergisk har det visat sig att endast 1 av 500 personer som trott sig vara allergiska faktiskt var allergiska mot choklad utan det visar sig ofta vara laktos eller mjölkprodukter.

Olika varianter av Raw kakao du du tittar är kakaobönor med och utan skal, kakaobönor med fruktkött, kakonibs eller kakaonibbs (krossade kakaobönor), kakaopasta, kakaosmör och så klart kakaopulver.

Kakaopulver görs genom att Kakaobönan pressas i en hydrralisk press som får fettinnehållet från ca 50% till ca 27%. När fettet separerats som kakaosmör torkas och mals den kvarvarande kakan och blir till kakaopulver.

När du väljer kakao var alltid noga med dess kvalitet. Fin kakao har en fantastik arom utan rostning och du känner enkelt skillnaden. En fin raw kakao ger ett leende på läpparna bara av att lukta på det. Om din kakao har en stark syra är det ofta för att kakaon har fermenterat för länge.

 

Go For Life raw kakao
Den finaste raw kakaon du kan hitta

Med kakao finns det inga gränser vad du kan göra. Här kommer några idéer och du finner ytterligare recept på bloggen. Här är bra basrecept sen är det bara att lägga till spännande ingredienser. Alla ingredienser nedan är ekologiska och raw.

Chokladmousse – Blanda 1 avokado, 2 msk raw kakaopulver, 3 dadlar, lite salt, 1msk kokosolja – lägg gärna till 1msk smält kakaosmör.
Chokladkaka – Smält 1 del hackat kakaosmör i vattenbad och tillsätt 1-2 dear kakaopulver, söda med tex, mullbär dadlar, stevia, xylitol eller agave. blanda för hand och häll över i en form ex ett lock till en matlåda och lägg in i kylen.
Chokladsmoothie – Mixa 2 bananer, 1msk hampaprotein 50%, 1msk kokosolja, 1,5msk kakaopulver, två dadlar eller en nypa stevia. tilsätt ca 3 dl vatten.
Massageolja – smält kakaosmör i handen genom at hålla det mellan handflatorna. Gnugga när det börjar mjukna efter en minut och sen är det bara att ge din kärlek en fantastisk chokladmassage.

Chokladdryck – Finhacka 1 del kakaopasta och blanda med 1 del kakaopulver, 1/4 del kokossocker, lite chili och lite salt. Värm mandelmjölk eller hvremjölp till 42 grader eller så varmt du vill ha det och blanda i en rågad tesked per kopp.

Kakao kan ätas ofta men självklart inte i överdrivna mängder.

Artikel skriven av Mattias Fyrörn som är inspirerad av David Wolfe

Mattias Fyrörn
Mattias Fyrörn

Mattias Fyrörn