Jordning – hur du hämtar kraft med båda fötterna på jorden

Jordning

Förbättra återhämtning och minska inflammationer som elitcyklister gör med jordning.

Skoföretag runtom i världen experimenterar dagligen med nya material i sina testfabriker för att utveckla modeller som ska få dina fötter att må bättre och känna sig komfortabla på alla underlag, men är det rentav så att detta i stället får motsatt effekt? Att du egentligen borde kasta allt vad skor heter i grovsoporna och i stället gå runt barfota? Det hävdar i alla fall Clint Ober, författare till Earthing: The Most Important Health Discovery Ever.

Vad är jordning?

Jordens yta är ”levande” med en obegränsad källa av fria elektroner.

Ta hjärtat eller nervsystemet som exempel. Energin från Jorden verkar också reducera kronisk inflammation, ansett som den primära orsaken till de flesta ”moderna” sjukdomar.

Jordens yta har en mycket svag elektrisk laddning som pulserar med olika frekvenser som styr naturens rytmer och djurens och människans biologiska klockor. Jordens yta innehåller också obegränsade mängder negativt laddade fria elektroner, dvs de elektronerna är inte bundna till några partiklar utan vandrar fritt i utrymmet mellan atomerna. Jorden laddas kontinuerligt med dessa fria elektroner genom åskväder, solvindar, jonosfärvindar och jordens egna inre processer. Man uppskattar att globalt sker det mellan 1000-2000 åskväder samtidigt som laddar ur med upp till 5000 blixtar i minuten. Elektroner är de minsta partiklarna som har en elektrisk laddning. Dessa fria elektroner absorberas av växterna och döps då om till antioxidanter. När vi sen äter växterna frigörs överskottet av fria elektroner i kroppen och hjälper till att neutralisera fria radikaler.

 

Earthing, som även kallas grounding eller jordning, bygger på teorin att våra kroppar svarar på elektriska impulser från jorden – “elektrisk näring” – ett obegränsat antal elektroner som ger jorden en negativ laddning. Denna gynnar allt djur- och växtliv och är enligt Ober “vår planets allra effektivaste medicin”. Genom att gå runt barfota eller på andra sätt koppla ihop sin kropp – utan mellanhöljen – med jorden kan vi dra nytta av denna energikälla precis som våra förfäder en gång gjorde.  

Vilka hälsoeffekter kan jordning föra med sig?

“Elektriska system runtom i världen stabiliseras då de grundas (“earthas”), och samma princip gäller våra bioelektriska kroppar då de grundas mot jorden,” hävdar Clint Ober. Detta fungerar enligt Ober som en återkoppling till våra elektriska rötter och för med sig hälsoeffekter som förbättrad sömn, mindre stress, mer energi, bättre blodcirkulation och syretillförsel, kraftig nedsättning av kronisk värk samt snabbare återhämtning från skador och operationer.

Ober själv blev av med sina kroniska ryggsmärtor när han 1998 grundade sig mot jorden genom att elektroniskt koppla sin säng till jorden nedanför. Han har även lyckats bota flera av sina patienter, bland annat en sjuksyster i Florida som blev av med ryggsmärtorna hon lidit av i 25 år på bara ett par dagar, autistiska barn vars föräldrar berättat att de (barnen) både sover bättre och förbättrat sina sociala förmågor sedan de börjat med Jordning, samt dussintalet idrottsmän som chockat sina läkare genom att återhämta sig snabbt från diverse skador.

Vad kan vi göra för att dra till oss energin från jordning?

Ta av oss skorna! Enligt Ober finns det ett samband mellan alla de sjukdomar (fysiska såväl som psykiska) som ökat i takt med att det moderna samhället och livsstilen utvecklats, sjukdomar som inte alls fanns när folk gick omkring barfota eller med halmskor och andra naturmaterial på fötterna. Även om det såklart blir svårt att gå runt barfota hela dagen bör man i alla fall sätta sig i en stol på gräsmattan, ta av sig skor och strumpor och suga åt sig jordens fantastiska energi.

Du kan läsa mer om jordnign på The Earthing Institute: Reconnecting People to the Planet: http://www.earthinginstitute.net/ & http://www.earthingpeople.se

Mattias Fyrörn