Happy Meal vs Superfoods

Happy meal - Superfood

För ett par år sedan beslöt EU att begreppet superfood eller Svenskans supermat inte får användas för att beskriva livsmedel. Då det enligt dem missvisar konsumenten. Är inte Happy Meal mer missvisande?

Superfood anses missvisande då begreppet uttrycker att livsmedlet är super eller speciellt bra och genom det indirekt gör en jämförelse med andra livsmedel som då tolkas som sämre. Då det inte finns samlade vetenskapliga studier inom en specifik grupp superfoods där hälsoeffekter är bevisade i jämförelse med andra livsmedel är det inte ok.

Superfood har en hög näringsdensitet, det vill säga mycket viktiga näringsämnen som tex vitminer, mineraler och essentiella fetter.

Om vi jämför tex gojibär med cheeseburgare.

C-Vitamin Gojibär 19.2 mg/100g och en cheeseburgare 0.6mg/100g

Järn har Gojibär 9mg mot cheeseburgarens 2.4mg/100g.

Listan kan göras lång och du kan själv jämföra här för gojibär och här för cheeseburgare. För att se vilka effekter dessa näringsämnen ger klickar du på ämnena ovan.

Happy Meal

Happy? meal
Happy? meal

På University Collage London har DR Eric Brenners forskning visat  att snabbmat har en effekt på människans psykiska hälsa.  att människor som regelbundet åt bearbetade livsmedel som är rik på fett och socker var till 58% mer benägna till att drabbas av depression än de som åt en balanserad kost. Studien förklarar att snabbmat har brist på näringsämnen som exempelvis antioxidanter, folat samt omega-3 vilka bidrar till god psykisk hälsa. Dessa näringsämnen befinner sig i hälsosamma livsmedel som exempelvis frukt, grönsaker, fisk med mera. 

Läs studier om depressionens koppling till snabbmat här, här och här.

Att kalla Happy meal för Happy Meal är helt klart mer missvisande än att kalla superfoods för superfoods.

Skärmavbild 2016-04-05 kl. 19.25.22

Vi vill se en förändring hos storbolagen att de tar ansvar för sina produkter och ger en korrekt information och

marknadsföring.  Att myndigheter istället för att följa  Dr Brenners exempel försvåra för de som gör skada väljer de istället att försvåra för oss som entreprenörer som är passionerade att få människor att uppnå sin fulla potential.

En likhet mellan Happy meal och Superfoods är att båda håller väldigt länge. Tex torkade gojbär har en hållbarhet på två år från produktion och blir bara aningen torrare med tiden. Efter sex år är de knapriga med går fortfarande att äta. Torkning är som vi vet en konserveringsmetod som använts av våra förfäder. Att McDonalds beredning konserverar lika bra är mer förvånande. Ovan ser du en 6 år gammal Happy Meal som ser ut som ny.

Vi uppmanar McDonalds att döpa om happy meal till Sad Meal.

Naturen egen sportdryck

Naturens egen sportdryck
Naturens egen sportdryck

Enligt en  Svensk studie finns det ingenting som talar för att mjölk stärker skelettet. Snarare är det  tvärtom,och Uppsala-forskarna har funnit ett samband mellan risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom och hur många glas mjölk som en person dricker per dag.

Vi uppmanar Arla att döpa om sin kampanj till kalvarnas mat.

 

Läs studien här Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men.

 

 

 

 

 

Mattias Fyrörn