Chiafrön för prestation och styrka

Chiafrön

Gamla sydamerikanska civilisationer prisade det lilla chiafröt och dess anmärkningsvärda näringsprofil högre än guld. De blandade chiafrön med vatten och drack, malde till mjöl, använde som läkemedel, pressade olja och de använde även chiafrön som bas för kroppsmålning

Men framförallt, var Chiafrön uppskattades för den anmärkningsvärda kondition och uthållighet som det gav idrottare och krigare. Namnet “chia” översätter bokstavligen till “styrka” i Maya, Chia har blivit käns som “löparmat”. Detta är lika sant idag  för oss västerlännignar som det har varit för Tarahumara stammen i nordvästra Mexiko. De anses vara de bästa löparna i världen. Tarahumara kan springa hundratals kilometer i taget genom den tuffa terrängen i sitt hemland efter att ha dryckit en speciell dryck som kallas Iskiate eller Chiafresca som det också kalls, som är en blandning av Chiafrön, färskvatten och citron.

tarahumararunner-chiafrön

Chiafrön är en av världens äldsta källorna till kvalitativ näring. De är dokumenterade av att ha ätits av aztekerna och mayafolket så tidigt som 3500 f Kr.

Chiafrön kommer från ökenväxt Salvia hispanica, Chiafrön erbjuder bland de högsta källorna till växtbaserad omega-3, fibrer och protein, tillsammans med en rad vitaminer, mineraler och antioxidanter. Chia erbjuder viktig näring som ofta saknas i den västerländskakosten.

Lägga till en matsked chiafrön till din dagliga kost ger 3g Omega-3 ALA och 6 g kostfiber. Chia är också en fantastisk källa till vegetariskt protein som innehåller alla nio essentiella aminosyror.

Chiafrön kan vara antingen svarta eller vita. Det finns ingen större skillnad på närignsvärdet mellan svarta och vita chiafrön.

Ingredienser Iskiate chiafresca-Isitake

cirka 5dl vatten

1 msk Chiafrön

1-2 teskedar citron eller limejuice

honung eller agave efter smak(valfritt)

Rör ner Chiafrön i vattnet; låt dem sitta i ungefär fem minuter. Rör om igen, och låt stå så länge du vill. Ju längre du väntar, desto mer gelliknande blir din Chiafresca. fyll på med extra citrusjuice och sötningsmedel efter smak.

 

Hälsaofördelarna med chiafrön är många, tex ökade energinivåer, förbättrad matsmältning, friskare hud, hår och naglar. Chiafrön kan absorbera upp till 16 gånger sin egen vikt i vätska, vilket kan leda till ökad mättnadskänsla och hjälper också kroppen att reglerna vätskebalansen och elektrolyter.

Chiafrön är en fantastisk källa till näring för personer som föredrar en vegansk, glutenfri och helt rå kost. Proteinet i Chia innehåller alla nio essentiella aminosyror, vilket gör det till en “fullständig” protein. Det är oerhört sällsynt för en växtbaserad proteinkälla. Aminosyror är byggstenar i våra kroppar, och är avgörande för friska muskler, hår, hud och naglar.

Köp chiafrön direkt här!
http://goforlife.se/produkter/chiafron/

Mattias Fyrörn