Antioxidanter

Antioxidanter

Antioxidanter är livsviktiga ämnen som motverkar de fria radikalernas nedbrytande inverkan på cellerna och är därför nyckeln till ett längre celliv. Fria radikaler anses vara en bidragande orsak till en rad sjukdomar och processer, bl.a. kemisk toxicitet, hjärt-kärlsjukdomar, cancer, strålskador, inflammationer, åldrande, artrit och nedsatt immunförsvar. Antioxidanter förekommer naturligt i kroppen till viss del och i vår föda, men på grund av stress, miljögifter och mindre fullvärdig mat behövs ofta tillskott. För att på sikt behålla vitalitet och god hälsa och motverka de fria radikalernas negativa påverkan är det av stor vikt att du får i dig tillräckligt med antioxidanter.

The National Institute on Aging i USA har utvecklat ett mätinstrument som anger antioxidantaktiviteten i ett visst födoämne det s.k. ORAC-värdet (Oxygen Radical Abosorbance Capacity). Det mäter hur bra födoämnet i fråga fångar upp och neutraliserar ett oxidativt nedbrytande ämne och motarbetar kroniska degenerativa sjukdomar. Ju högre ORAC-värde desto bättre är födoämnet på att skydda kroppen mot de fria radikalernas nedbrytande inverkan på cellerna.

Det finns två huvudgrupper av antioxidanter – de endogena antioxidanterna som kroppen själv tillverkar, och de som tillförs kroppen med vår föda.  Det finns starka (bioflavonoider och enzymer) och svaga (vitaminer och fettsyror) antioxidanter, men de kan inte ersätta varandra eftersom alla ingår i ett viktigt samarbete och måste vara i bra balans för att skydda mot skadliga fria radikaler. Ex. på antioxidanter är: Betakaroten, Bioflavonoider, Antocyanidin

Ex. på Go For Life produkter som har rikligt med antioxidanter:

Acai, Aronia, Blåbär, Chiafrön, Chlorella, Gojibär, Granatäpplekärnor, Havtorn, Incabär, Lingon, Tranbär

Oregondanne

Leave a Reply